TNO

Genomineerde voor ideeënprijsvraag zorggebouw blijkt spoorloos 06 mei 2009

Noordvleugel geen voortrekkersrol meer

Randstadmonitor: groei Randstad stabiliseert

TNO heeft de 5e editie van de Randstadmonitor gepresenteerd. In de Randstadmonitor wordt de Randstad vergeleken met 19 stedelijke Europese regio's. De Randstadmonitor geeft een beeld op basis van cijfers uit 2007. In dat jaar groeide het Bruto Regionaal Product (BRP) van de Randstad 3,4% tegenover 2,9% voor de andere stedelijke regio's. Dit komt neer op een gemiddelde positie in de rangorde, waarmee de ontwikkeling van de Randstad in internationaal perspectief stabiliseert. De effecten van de kredietcrisis werken in deze uitkomsten nog niet door. Deze zijn momenteel onderwerp van onderzoek.

Noordvleugel geen voortrekkersrol meer

Voor deze vijfde editie van de Randstadmonitor fungeerde de provincie Utrecht namens de vier Randstadprovincies als opdrachtgever. De belangrijkste conclusie van de monitor is dat de groei van de Noordvleugel van de Randstad - waaronder Amsterdam, Almere, Haarlem, Utrecht en Schiphol - is afgenomen en terugzakt naar het Nederlandse gemiddelde. De voorheen sneller groeiende Noordvleugel leverde daarmee haar voortrekkersrol in Nederland en de Randstad in. De ontwikkeling van de Randstad stabiliseert. De economische groei in 2007 was 3,4% voor de Randstad en 3,5% voor Nederland. Het verschil tussen de Randstad en Nederland is daarmee kleiner geworden dan voorheen.

Kwetsbaar

De agglomeratievoordelen van de Noordvleugel, eerder het trekpaard van de Nederlandse economie, blijken erg kwetsbaar te zijn. Deze voordelen van grootstedelijke gebieden hebben betrekking op een goede infrastructuur, kunst en cultuur en een grote en gevarieerde arbeidsmarkt waardoor economische groei wordt gegenereerd. De restauratie van het Rijksmuseum, de overlast en de onzekerheid over de Noord/Zuidlijn, een knellende woningmarkt en de tanende groei van Schiphol laten de kwetsbaarheid van de agglomeratievoordelen van de Noordvleugel van de Randstad zien.

Top 20

In de periode 1995-2007 neemt de Randstad wat betreft de groei van het BRP de negende plaats in de Top 20 in. De eerste vijf posities behoren toe aan Dublin, Boedapest, Praag, Stockholm en Madrid. Dit zijn overwegend steden die in een later stadium lid werden van de Europese Unie. Deze regio's profiteren nog altijd van het toetreden tot een grotere afzetmarkt en institutionele hervormingen. bericht 2009-23

De Randstadmonitor is beschikbaar als download
DOWNLOADEN
Dit artikel afdrukken Stuur deze pagina door per e-mail Voeg deze pagina toe aan uw favorieten
Contactpersoon
drs%2E%20M%2EJ%2EM%2E%20%28Maarten%29%20L%C3%B6rtzer

drs. M.J.M. (Maarten) Lörtzer
015 269 49 75