PvdA Europees parlement


Liberalen en christendemocraten laten Europese ouders in de kou staan

6 mei 2009

Het minimale zwangerschapsverlof, waarop alle vrouwen in de EU-lidstaten recht hebben is nu 14 weken en dat zal voorlopig niet veranderen. Zojuist heeft een rechtse meerderheid in het Europees Parlement een streep gehaald door de moderniseringplannen van de uit 1992 daterende Europese richtlijn voor zwangerschapsverlof.

PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt is diep teleurgesteld: "Dit stemgedrag van de liberalen en christendemocraten is werkelijk verbijsterd! De Wereld Gezondheid Organisatie, vakbonden en een zeer grote meerderheid van jonge ouders zien de noodzaak van modernere verlofregelingen. Die zijn nodig om beter rekening te houden met de gezondheid van moeders op het werk en om meer mogelijkheden te bieden aan ouders om werk en zorg te combineren. Het is duidelijk dat CDA en VVD weinig respect hebben voor deze fundamentele rechten. Europese ouders zijn nu de dupe van dit stemgedrag."

Het voorstel van de Europese Commissie dat werd afgewezen verhoogde het verlof van minimaal 14 naar 18 weken.

Bozkurt: "Voor Nederlandse vrouwen, die vaak meerdere verlofregelingen kunnen combineren, zou in praktijk weinig veranderen, maar veel Europese moeders krijgen slechts 14 weken verlof, hebben geen redelijke financiële vergoeding, hebben ook geen goede ontslagbeschermingen en worden in praktijk gedwongen te kiezen tussen kind of carrière. Enige solidariteit met andere vrouwen in Europa konden CDA en VVD vandaag niet opbrengen."

Op initiatief van Bozkurt was in het voorstel ook opgenomen dat vaders minimaal twee weken verlof konden opnemen en dat ook de "meemoeders", de partner in een lesbische relatie, dat konden doen. Bozkurt: "De tijd waarin nieuwe vaders alleen een dagje vrij hoefden te krijgen om de geboorte van hun kind aan te geven bij de burgerlijke stand is toch al lang voorbij, ook vaders moeten de mogelijkheid krijgen werk en zorg te combineren en overheden mogen niet langer alleen uitgaan van traditionele gezinsvormen."

Ze vervolgt tot slot: "Een gebrekkig minimumniveau van sociale regelgeving zet de deur open naar concurrentie tussen de lidstaten op arbeidsvoorwaarden. Dat is voor de PvdA niet acceptabel."

De Europese sociaal-democraten hebben intussen beloofd om van de modernisering van het zwangerschapsverlof een prioriteit te maken dit najaar, in het nieuw gekozen Europees Parlement.