FIDIN ondersteunt effectiever toezicht AFM

06/05/2009 17:18

Federatie FIDIN

De AFM gaat de komende maanden bij een dwarsdoorsnede van het intermediair controles op specifieke thema's houden. Zoals bekend is de Federatie FIDIN voorstander van goed en effectief toezicht op de financiële markten. FIDIN vindt het daarom een goede zaak als de AFM hierdoor een beter en meer gestructureerd beeld krijgt van de huidige marktsituatie. Daarnaast roept FIDIN de AFM op om de primaire focus van toezicht gericht te houden op de aanpak van de onderkant van de markt.

De AFM heeft een branchebrede controle in de komende maanden, onder tientallen bemiddelaars, te beginnen in de Randstad en later in de rest van het land, het gaat daarbij om een dwarsdoorsnede van het intermediair. In drie uur tijd controleert de AFM op specifieke thema's als vakkennis, provisietransparantie en self assessment.

Dit onderzoek draagt bij aan het verkrijgen van een actueel en onderbouwd beeld van de mate waarin het intermediair aan de regelgeving voldoet. Daarmee wordt voorkomen dat de AFM, zoals in het verleden nog al eens is gebleken, op basis van geruchten en vage signalen opereert.

Blijvend speerpunt

FIDIN gaat er vanuit dat de AFM het 'opschonen van de onderkant van de markt' als speerpunt blijft houden, omdat dit voor FIDIN zeer belangrijk is. FIDIN roept de leden van de aangesloten brancheorganisaties dan ook nogmaals met klem op, om concrete voorbeelden van kantoren die opereren in de onderkant van de markt te melden bij de AFM.

Taskforce Aanpak Onderkant

FIDIN pleit niet alleen voor een adequate aanpak van de onderkant van de markt, maar wil daar zelf ook een bijdrage aanleveren. Tijdens het komende reguliere overleg met de AFM, wil FIDIN met de AFM spreken over de mogelijkheid van het gezamenlijk inrichten van een Taskforce Opruiming Onderkant. Daarbij gaat het om het opruimen van kantoren die zonder vergunning actief zijn en om kantoren met een vergunning die frauduleus handelen, misleidende verkooptechnieken hanteren, willens en wetens het eigen belang boven het klantbelang stellen, waardoor het klantbelang wordt geschaad. Wat Federatie FIDIN betreft is 'opzet' het kernwoord om de onderkant van de markt te definiëren.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.federatiefidin.nl


Noot voor de redactie:

Noot voor redactie (

NVA