Europa-pleinen, de Europese verkiezingen komen eraan

06/05/2009 17:27

Europees Parlement Den Haag

Europees Parlement: de straat op in de aanloop naar de Europese verkiezingen

Zes publieksevenementen: 'Aan jou de keus' Europapleinen

De campagne voor de Europese verkiezingen is onderweg. Op donderdag 4 juni kunnen de Nederlandse kiezers in rechtstreekse verkiezingen bepalen welke politieke kleur de 25 Nederlandse leden van het Europees Parlement zullen krijgen. Kortom tijd voor de kiezers om hun mening te geven en Europa uit te dagen.

Het motto van de campagne is 'Aan jou de keus'. Door middel van billboards en 3D installaties maakt het Europees Parlement die keus inzichtelijk. TV- en radio-spots, die de komende weken te zien en te horen zijn, laten het mogelijke nieuws van morgen zien. Aan jou om te kiezen wat het nieuws van morgen moet zijn. In een 'opiniebox' (soort babbelbox ) op diverse plaatsen in het land kunnen Nederlanders hun mening geven over Europa. Kortom: volop kans voor iedereen om mee te doen.

In aanloop naar de Europese verkiezingen van 4 juni worden er zes evenementen in het land georganiseerd. Centraal hierbij staat een levensgroot bordspel, een schaakbord in de vorm van een ster. Dit is de basis voor evenement waarin veel activiteiten zullen plaatsvinden.

Wil je meedoen? Kom dan naar het evenement en plaats je pion op het thema van je keuze. Is een thema dat voor jou belangrijk is niet vermeld? Dan kun je dat natuurlijk toevoegen. Iedereen die iets op het bord wil zetten, kan deelnemen aan een gesprek. Want je wilt natuurlijk graag uitleggen waarom dat onderwerp voor jou belangrijk is.

Met wie ga je dan in gesprek? Met Europarlementariërs en met politici die zich kandidaat gesteld hebben voor het Europees Parlement. Maar ook met aanwezige ministers, burgermeesters, lokale politici en andere bekende en onbekende Nederlanders. De samenstelling van het Europees Parlement gaat immers iedereen aan en heeft ook veel invloed op lokale issues, zoals milieubeleid, aanbesteding en de aanpak van de crisis. Cabaretier en presentator Philip Walkate zorgt voor een mix van humor en inhoud.

Afgezien van het schaakspel met thema's is er nog veel meer te beleven: er worden ballonnen uitgedeeld, kinderen geschminkt, je kunt er de stemwijzer invullen, diverse maatschappelijke organisaties zullen aanwezig zijn om zich actief te roeren in de discussies, de Nationale Jeugdraad is aanwezig met een activiteitenbus, de politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen zullen zich presenteren, er wordt gefilmd... kortom, genoeg te doen!

Tenslotte wordt er een prijs verloot tussen alle actieve deelnemers aan de Europapleinen tot aan de verkiezingen op 4 juni. De winnaar krijgt een weekendreis naar Brussel voor twee personen.

Waar?

14 mei Enschede, Oude Markt, van 15.00 - 21.00 uur

22 mei Groningen, Waagplein, van 12.00 - 18.00 uur

28 mei Amsterdam, Dam, van 15.00 - 21.00 uur

29 mei Eindhoven, Markt, van 12.00 - 18.00 uur

30 mei Utrecht, Domplein, van 12.00 - 18.00 uur

3 juni Den Haag, Plein, van 12.00 - 18.00 uur

Wil je meedoen of meer informatie?

Iedereen is welkom.

Voor alle vragen kunt u terecht bij Leon Peijnenburg (persattaché van Europees Parlement Bureau Nederland) op 070 3135400 of per email leon.peijnenburg@europarl.europa.eu.