Gemeente Amsterdam


Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam
Directie Communicatie Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Persbericht

Datum 6 mei 2009

Kenmerk 085

Wegwerkzaamheden in de zomer van 2009

Afsluiting IJtunnel, herinrichting Mr. Visserplein, wegwerkzaamheden Amsterdam-Noord en werkzaamheden metrostation Zuid

Deze zomer worden in Amsterdam diverse werkzaamheden uitgevoerd aan de weg en het spoor. Dit heeft op een aantal plekken in de stad ernstige verkeershinder tot gevolg. Daarnaast is metro 51 tijdelijk buiten gebruik. De gemeente Amsterdam kiest er bewust voor om grote wegwerkzaamheden in de zomerperiode uit te voeren omdat er in de zomer minder verkeer/reizigers in de stad zijn. Bovendien wordt een aantal werkzaamheden gecombineerd waardoor het ongemak relatief kort duurt en de stad, ondanks de hinder, bereikbaar blijft.

Europese richtlijnen en de landelijke Tunnelwet Europese richtlijnen en de landelijke Tunnelwet stellen veiligheidseisen aan de Nederlandse tunnels. Ook de Amsterdamse tunnels moeten hieraan voldoen. Daarom heeft Amsterdam besloten de geplande renovatie van de IJtunnel uit te breiden met werkzaamheden om aan de Tunnelwet te voldoen. Het in één keer renoveren van de IJtunnel zou betekenen dat de tunnel minstens een half jaar afgesloten zou zijn. In een drukke stad als Amsterdam is dat geen optie. Daarom is besloten de IJtunnel te renoveren tijdens de zomervakanties van 2009, 2010 én 2011.

Gecombineerd werk
Net als vorig jaar worden de werkzaamheden in de IJtunnel ook dit jaar gecombineerd met een aantal andere, ingrijpende werkzaamheden in de stad. De werkzaamheden die ernstige hinder voor het gemotoriseerde verkeer en de omgeving opleveren vinden plaats in een aaneengesloten periode van acht weken: van vrijdag 26 juni (21.00 uur) tot maandag 24 augustus (06.00 uur). In deze periode zijn de IJtunnel en Nieuwe Leeuwarderweg, tussen de Johan van Hasseltweg en de IJtunnel, afgesloten voor al het gemotoriseerde verkeer.

Alleen nood- en hulpdiensten, openbaar vervoer, taxi's (in het bezit van een tram- busbaanontheffing), aanvullend openbaar vervoer van Connexxion, Makenbach en Stadsmobiel worden langs de werkzaamheden geleid.

Amsterdam vernieuwt, maar blijft bereikbaar Het centrum en haar bewoners en ondernemers blijven bereikbaar via omleidingsroutes, die vrij zijn van werkzaamheden.

De werkzaamheden op een rij:

Mr. Visserplein
De huidige rotonde verdwijnt. In plaats daarvan komt er een rechtstreekse, doorgaande verbinding over de route Weesperstraat -> Mr. Visserplein -> Valkenburgerstraat en vice versa. De `corridor' krijgt in beide richtingen twee rijstroken en afslagen richting het Waterlooplein en de Jodenbreestraat. De .




6 mei 2009 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 085 Bestuursdienst
Pagina 2 van 3

Muiderstraat wordt afgesloten voor doorgaand gemotoriseerd verkeer. Vanuit de Jodenbreestraat kan het gemotoriseerde verkeer niet langer linksaf de Valkenburgerstraat in slaan. Deze herinrichting zorgt ervoor dat het gemotoriseerde verkeer vanaf december 2009 veiliger en sneller kan doorstromen en dat de oostelijke binnenstad beter bereikbaar wordt.

Gevolgen voor het verkeer: Tijdens de werkzaamheden is de rotonde is niet langer beschikbaar voor het doorgaande gemotoriseerde verkeer. Er is tussen vrijdag 26 juni (21.00 uur) en maandag 24 augustus (06.00 uur) voor het gemotoriseerde verkeer één rijstrook per richting beschikbaar op de route Weesperstraat -> Mr. Visserplein -> Valkenburgerstraat en vice versa.

IJtunnel
Asbestsanering als voorbereiding op de grote renovatie van de tunnel in de zomers van 2010 en 2011.

Gevolgen voor het verkeer: De IJtunnel is afgesloten voor al het gemotoriseerde verkeer. Alleen nood- en hulpdiensten, openbaar vervoer, taxi's (in het bezit van een tram- busbaanontheffing), aanvullend openbaar vervoer van Connexxion, Makenbach en Stadsmobiel worden langs de werkzaamheden geleid.

Nieuwe Leeuwarderweg, tussen de Johan van Hasseltweg en de IJtunnel Herinrichting van de rijstroken tussen de IJtunnel en de Johan van Hasseltweg.

Gevolgen voor het verkeer: De Nieuwe Leeuwarderweg is, tussen de Johan van Hasseltweg en de IJtunnel, afgesloten voor al het gemotoriseerde verkeer.

Nieuwe Purmerweg
Ter hoogte van de Nieuwe Leeuwarderweg wordt een dubbele, gekoppelde rotonde aangelegd (een zogenaamde botonde), voor de afwikkeling van het gemotoriseerde verkeer in en rondom het gebied Centrum Amsterdam Noord. De botonde wordt in januari 2010 in gebruik genomen waarna het Waddenwegviaduct komt te vervallen voor de uitbreiding van Winkelcentrum Boven 't Y.

Gevolgen voor het verkeer: Van 29 juni t/m 6 september is de Nieuwe Purmerweg ter hoogte van de Nieuwe Leeuwarderweg afgesloten voor al het gemotoriseerde verkeer.

Werk aan de metro bij station Zuid Afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek van de Commissie Veerman, werkt de gemeente Amsterdam deze zomer aan de Noord/Zuidlijn ter hoogte van station Zuid.

Gevolgen voor reizigers: Door deze werkzaamheden rijdt metro 51 van maandag 6 juli t/m zondag 23 augustus niet. Metro 50 rijdt alleen tussen Isolatorweg en station Zuid. GVB zorgt voor vervangend vervoer: Meer informatie vindt u half juni op www.gvb.nl.

Het combineren van de verschillende grote werkzaamheden van juni t/m augustus is mogelijk door het bestaan van het Coördinatiestelsel Werken aan de Weg. Het Amsterdamse stelsel is een samenwerkingsverband tussen alle partijen in de stad die zich bezighouden met werken in de openbare ruimte. Dit zijn wegbeheerders (stadsdelen), diensten en bedrijven in de ruimtelijke sector en kabel- en leidingbedrijven.

Voorlichtingscampagne
Vandaag (woensdag 6 mei 2009) start een uitgebreide voorlichtingscampagne. In totaal worden 84.000 folders huis-aan-huis verspreid in en rondom het werkgebied. Vanaf juni worden bezoekers van de stad geïnformeerd over de werkzaamheden via onder meer
---




6 mei 2009 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 085 Bestuursdienst
Pagina 3 van 3

advertenties in (landelijke) dagbladen, een radiocommercial op Radio Noord Holland en de website www.bereikbaar.amsterdam.nl. Vaste en dynamische informatieborden op de Ring A10 én in de stad informeren automobilisten over de gevolgen van de werkzaamheden.

Pb-085



Voor meer informatie:
Op www.bereikbaar.amsterdam.nl vindt u meer gedetailleerde informatie over de werkzaamheden, plattegronden en artist impressions van het Mr. Visserplein nadat de werkzaamheden gereed zijn.