Ingezonden persbericht


Muziekreis door het Berlijn van toen en nu - van jazzhel tot technohemel In 192 pagina's door bijna 'n eeuw Berlijnse muziekhistorie

Dat er voor Berlijn de komende tijd een paar belangrijke data aankomen, weten we ook hier in Nederland. Dit jaar is het 60 jaar geleden dat de Bondsrepubliek Duitsland en de DDR opgericht werden. 9 november van dit jaar is het precies 20 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel en volgend jaar is het 20 jaar geleden dat de BRD en de DDR één werden. Dat de Duitse geschiedenis een rijke verhaallijn heeft, geven niet alleen deze drie belangrijke data aan. Iedereen weet dat Berlijn in de 20e eeuw een belangrijke rol had in de geschiedenis. Maar weten we ook hoe het culturele leven er destijds uitzag? En met name het muzikale klimaat? Het boek Muziekreis door het Berlijn van toen en nu - van jazzhel tot technohemel vertelt het verhaal van de muziekgeschiedenis van de Duitse hoofdstad aan de hand van de politieke gebeurtenissen. Het boek is een idee van Evelyne Levêke en geschreven door historica Leonor Jonker. Het wordt uitgegeven door SOWIESO 030.

Samenvatting boek
Muziekreis door het Berlijn van toen en nu - van jazzhel tot technohemel gaat langs de muziekgeschiedenis van Berlijn vanaf de jaren '20 tot nu toe. Aan bod komen onder andere Marlene Dietrich en de danslokalen van de jaren '20 en '30. Vervolgens de verwoesting van de Tweede Wereldoorlog in de jaren '40 en de wederopbouw die volgde in de jaren daarna. Ook de jaren '60 (DDR, ontstaan van tweedeling door de Muur) en de censuur en propaganda die daarmee gepaard ging. De punkscene van de jaren '70 en de Deutsche Welle van de jaren '80, het ontstaan van de technoscene tijdens èn na de val van de Muur tot en met de clubscene van vandaag de dag.

Het boek vertelt het verhaal van een rijke muziekhistorie aan de hand van de (politieke) geschiedenis van de Duitse hoofdstad. Juist daardoor ontstaat een spannend boek dat niet alleen gevuld is met weetjes, maar duidelijk laat zien hoe het sociale, economische en politieke klimaat van een stad de muziekcultuur van die stad beïnvloedt. In dit geval Berlijn.

Verschijningsdatum
Muziekreis door het Berlijn van toen en nu - van jazzhel tot technohemel verschijnt officieel op 9 november 2009 (precies 20 jaar na de val van de Muur), maar is nu reeds te bestellen. Wie vóór 1 augustus 2009 het boek koopt, ontvangt het voor ¤ 14,-. Het boek is vanaf eind mei leverbaar en vanaf nu via iDeal te koop op www.musikinberlin.com.

ISBN/EAN: 978-90-814025-1-4
Titel: Muziekreis door het Berlijn van toen en nu
Subtitel: Van jazzhel tot technohemel
Auteur: Leonor Jonker
Foto's: Evelyne Levêke
Aantal pagina's: 192
Formaat: A5
Uitgever: SOWIESO 030
Adviesprijs: ¤ 15,95

Musik in Berlin
Muziekreis door het Berlijn van toen en nu is los te bestellen, maar maakt ook onderdeel uit van een excursie. Tijdens de excursie ga ja langs de locaties die in het boek worden beschreven. Het programma is een mix van rondleidingen, workshops, discussies, interview en natuurlijk zelf ontdekken.

Voor meer informatie over het boek en de excursie kijk je op www.musikinberlin.com

www.sowieso030.com

----------