GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Nieuw parlement beslist over zwangerschapsverlof

Straatsburg, 6 mei 2009 - Vandaag stuurde het Europees Parlement het voorstel voor het verlengen van het zwangerschapsverlof naar twintig weken en het invoeren van het partnerverlof terug naar de parlementaire commissie voor vrouwenrechten. GroenLinks-Europarlementariƫr Kathalijne Buitenweg vindt het jammer dat het Parlement het standpunt van deze commissie niet heeft overgenomen.

De Europese Commissie stelde in oktober jongstleden voor om het zwangerschapsverlof te verlengen van veertien naar achttien weken. De commissie vrouwenrechten in het Europees Parlement deed er nog een schepje bovenop; twintig weken in totaal. GroenLinks is bijzonder blij met hun voorstel om twee weken betaald partnerverlof in te voeren. Kathalijne Buitenweg: "De grote vraag is nu of een nieuw parlement progressief genoeg is om deze voorstellen over te nemen. Dit voorstel is teruggestuurd omdat de meningen van de verschillende partijen zo uiteen lopen. Het maakt dus wel degelijk uit op welke partij mensen stemmen op 4 juni."

GroenLinks had vandaag graag voor het voorstel gestemd. "Niet alleen de moeders, maar ook de partners moeten de kans krijgen om zich te hechten aan de baby. Dat komt de omgang ten goede. En het mooiste is, het geldt niet alleen voor vaders, maar ook voor meemoeders. Dat zou vanzelfsprekend moeten zijn, het zou echte overwinning zijn geweest."

"In tegenstelling tot het CDA vinden wij dat Europees minimum nodig is om de gezondheid van vrouwen te beschermen. Lidstaten gaan anders concurreren om de meest aantrekkelijk voorwaarden voor bedrijven. Dit voorstel is een kans om het evenwicht tussen werken en zorgen beter te organiseren." aldus Buitenweg.


-----