Landschap Noord-Holland

Heiloo, 24 april 2009

Een oase van rust in de Randstad
De Eendenkooi Stokman bij Vijfhuizen

Middenin de Randstad, tussen Hoofddorp en Haarlem, ligt een stil geheim: eendenkooi Stokman, sinds enige tijd eigendom van Landschap Noord-Holland. Vroeger werden er eenden gevangen voor de consumptie, nu is de eendenkooi vooral een belangrijke cultuurhistorische plek. In de eendenkooi vertelt de kooiker u alles over de historie en de werking van een eendenkooi. Opvallend zijn de eeuwenoude essen-hakhoutbomen in de bosschages rondom de kooi. Omdat rust en stilte in een eendenkooi van groot belangrijk zijn, opent kooiker Stokman de kooi slechts enkele keren per jaar voor publiek. U kunt op woensdag 6 en 20 mei van 19.00-20.30 uur en op zaterdag 9 mei van 15.00-16.30 uur deelnemen aan deze bijzondere excursie. Er kunnen slechts 15 personen mee, dus meldt u snel aan want wie het eerst komt...

Naast veel bijzondere eendensoorten, trekt deze eendenkooi ook zangvogels aan zoals de spotvogel, zwartkop, boomkruiper en heggemus.

De eendenkooi ligt net ten noorden van Vijfhuizen aan de kromme Spieringweg 355, 2141 BW Vijfhuizen.

Aanmelden is noodzakelijk en kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 088 - 0064455. De kosten bedragen ¤ 5,50, Beschermers betalen ¤ 3,50 en kinderen tot 12 jaar ¤ 2,50.

Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.nl. Landschap Noord-Holland is één van de 12 Landschappen.