Ingezonden persbericht


Zetes door Gemalto geselecteerd voor de registratieoplossing van het Gabonese e-gezondheidszorgprogramma

Zetes is als technische dienstverlener van Gemalto verantwoordelijk voor de levering van:


· de registratieoplossing, de opleiding van de operators en de organisatie van de technische bijstand


· 45 vaste stations en 85 mobiele stations voor de registratie van de sociaal verzekerden

Brussel, 6 mei 2009 - Zetes, wereldwijd één van de toonaangevende producenten van oplossingen voor de automatische identificatie van personen en goederen, maakt bekend dat het een contract heeft binnengehaald voor de registratie van de sociaal verzekerden in Gabon. Zetes fungeert als technisch dienstverlener in het elektronische gezondheidsprogramma waarmee projectcoördinator Gemalto gelast is. Het project wordt tevens uitgevoerd in samenwerking met Stimplus, een Franse leverancier van IT-uitrusting en -diensten.

Om het goede beheer van zijn database te verzekeren, heeft de Caisse nationale d'assurance maladie et de garantie sociale van Gabon (Nationale ziekteverzekering- en sociale zorgkas; CNAM-GS) contact opgenomen met Gemalto. Gemalto is de wereldleider op het vlak van digitale beveiliging en is de coördinator van dit nationale programma. De gezondheidskaart bevat essentiële gegevens over de sociaal verzekerden waardoor bepaald kan worden wie in welke mate recht heeft op welke zorg en welk geneesmiddel.

Zetes levert voor dit project een oplossing voor de registratie van de rechthebbenden. Nadat ze een formulier hebben ingevuld dat voorzien is van een unieke identifier, moeten de verzekerden zich laten registreren bij een operator die daar door de CNAM-GS toe gemachtigd is. Hij registreert de individuele basisgegevens (naam, voornaam, adres en geslacht) en neemt digitale vingerafdrukken en een foto. Deze gegevens worden doorgestuurd naar een verwerkingscentrum dat zorgt voor de update van de database van de sociaal verzekerden. Ongeveer een miljoen mensen moeten geregistreerd worden.

Naast de levering van registratiekits, met inbegrip van de inventarisatiekits, is Zetes eveneens verantwoordelijk voor de levering van de formulieren, de implementatie van de technische bijstand en de vorming van de opleiders. Deze laatsten zullen op hun beurt de operators van de CNAM-GS trainen.

De proeffase van het project, waarvoor Zetes een eerste vast registratiestation levert, is eind 2008 van start gegaan en liep gedurende het eerste trimester van 2009. Een tweede lot van 45 vaste stations wordt geleverd bij de uitrol van het project gedurende het tweede trimester van 2009. In de loop van het 3e trimester zal de identificatiespecialist nog 85 mobiele registratiestations leveren.

Alain Wirtz, CEO van Zetes: "Dit project in Gabon is opnieuw een mooi voorbeeld van onze aanhoudende samenwerking met de Gemalto Groep. Gabon is een nieuw land waar we onze oplossingen voor personenidentificatie kunnen introduceren. In amper een paar jaar tijd hebben we het vertrouwen weten te winnen van enkele belangrijke spelers in Afrika en daar zijn we verheugd over. We hopen deze lijn te kunnen doortrekken om onze strategische connecties op dit continent nog verder te versterken."