Ingezonden persbericht



---



Persbericht

Apeldoorn, 6 mei 2009

Kadaster sluit 2008 met negatief resultaat af
Het Kadaster sluit het jaar 2008 af met een negatief resultaat van 50,1 miljoen. Hiervan was een deel gepland. De trend van de terugval in de woningmarkt die zich eind 2007 inzette, heeft zich in 2008 doorgezet.

Teruglopend werkaanbod
De financiële crisis laat ook het Kadaster niet ongemoeid. De stagnatie in de vastgoedsector vindt zijn weerslag in het werkaanbod van het Kadaster en daarmee in de inkomsten. De economische krimp zorgde ervoor dat het Kadaster niet ontkwam aan bijsturing. In overleg met de Gebruikersraad, de Raad van Toezicht en de minister van VROM is hier vorm aan gegeven. In mei 2008 gaf het Kadaster een bijgestelde prognose af voor de omzet en voor bezuinigingsmaatregelen. Eind 2008 blijkt dat het Kadaster deze prognose heeft behaald.

Vermindering bedrijfslasten
Het Kadaster realiseert zich dat een teruglopend werkaanbod financieel niet alleen te ondervangen is met tariefsverhogingen. Daarom is er ook intern gestuurd op het nemen van de nodige maatregelen om de bedrijfslasten te verminderen. Zo heeft het Kadaster het aantal fte externe inhuur sterk teruggebracht en is gewerkt aan verdergaande automatisering van processen. Deze automatisering maakt het mogelijk om met minder vestigingen te werken, in 2008 sloot een drietal vestigingen. Ook dit heeft een positief effect op het verminderen van de bedrijfslasten.
Het eigen vermogen van het Kadaster bedraagt eind 2008 8,4 miljoen.

Meer taken, nieuwe organisatiestructuur
In 2008 heeft het Kadaster zich ingespannen om waar te maken wat de samenleving van het Kadaster mag verwachten: het bieden van een een solide basis voor rechtszekerheid en geo- en vastgoedinformatie. Het is ook het jaar waarin het Kadaster formeel de basisregistraties Kadaster en Topografie is gaan beheren evenals de Landelijke Voorziening voor de basisregistratie Adressen en Gebouwen. Daarnaast werd per 1 oktober 2008 het Kabels en Leidingen Informatie Centrum (KLIC) overgenomen om zo de informatie-uitwisseling over kabels en leidingen vorm te geven. Parallel aan deze ontwikkelingen voltooide het Kadaster het omvormen van zijn regionale aansturing tot een landelijk aangestuurde organisatie.

In alle dynamiek die 2008 kenmerkt, zijn de ambities en inspanningen van het Kadaster niet onopgemerkt gebleven. Na de investeringen in 2006 en 2007 is in 2008 de brede basis van het Kadaster zichtbaar geworden.