Gemeente Oost-Gelre


Gemeente Oost Gelre
6 mei 2009


--Persbericht-

Oost Gelre verantwoordt klimaatprogramma
Rijksbijdrage goed besteed aan diverse klimaatmaatregelen in 2004-2008

De rijksbijdrage voor het klimaatprogramma 2004-2008 is goed besteed. Die conclusie trekt het College van B&W naar aanleiding van de verantwoording van de besteding van de ontvangen E 98.306,-. Het college meent dat voldoende uitvoering is gegeven aan de in het klimaatprogramma vastgelegde ambities.

De ambities uit het klimaatprogramma 2004-2008 hadden betrekking op een grote diversiteit aan projecten. Variërend van isolatie van overheidsgebouwen tot het aanbrengen van energielabels en het faciliteren van de bouw van een nul-energiewoning. Onderstaand overzicht van de belangrijkste onderwerpen uit het klimaatprogramma maakt één en ander duidelijk:

. Renovatie van het Meestershuus te Lichtenvoorde, de brandweerkazerne Groenlo en de sportgebouwen in Lievelde, Vragender en Zieuwent. Hierbij betreft het vooral zaken als extra isolatie, verlichting middels bewegingssensoren en spaardouches en nieuwe CV-ketels. . De afronding van drie nieuwbouwprojecten afgerond: de gemeentewerf, de St. Jorisschool Lichtenvoorde en het gebouw van de voetbalvereniging in Harreveld. . De energielabeling (de bekende A- t/m G-labels) van de gemeentelijke gebouwen met een bruto-vloeroppervlak van meer dan 1000 m2 is afgerond. Van de overige 16 gebouwen is de energielabeling in uitvoering. . Vaststelling van een beleidsplan openbare verlichting en de inkoop van groene stroom. . Verwerking van de klimaatambities in nieuwbouw van woningen, zoals de Noordrand in Groenlo en Flierbeek Lichtenvoorde (verscherping van de EPC-norm met 17,5% t.o.v. de wettelijke norm).. . De bestaande woningen in eigendom van woningcorporaties zijn alle voorzien van een energielabel. . Informatieverstrekking aan bedrijven over energiemaatregelen. . Het uitspreken van de ambitie om van de Laarberg een duurzaam bedrijventerrein te realiseren. Hierbij wordt gedacht aan de realisatie van windmolens, een biogasinstallatie en een aardgastankstation.

Lopende klimaatprojecten
Er is nog een aantal lopende projecten, zoals de realisering van de sporthallen met zwembad, de Stadsboerderij Groenlo. Ook het nieuwe gemeentehuis past binnen de ambities van duurzaam bouwen. Een ander lopend project is de realisering van de zeer energiezuinige wijk de Woerd te Groenlo. In de wijk Flierbeek in Lichtenvoorde wordt een energiezuinig appartementencomplex gerealiseerd. In het kader van woningbouw bestaande bouw is een subsidieverordening in voorbereiding voor het verlenen van een bijdrage voor energiemaatregelen uitgevoerd door of namens bewoners/eigenaren van particuliere woningen. Ook de Laarberg behoort tot de lopende klimaatprojecten.

Deze projecten hebben een plaats gekregen in het nieuwe klimaatprogramma 2009-2012, waarvoor aan de gemeente een bijdrage van E 122.751,- is toegezegd.