Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 6 mei 2009

Intentieovereenkomst gesloten voor ontwikkeling pand Kamer van Koophandel te Leiden.

Op dinsdag 5 mei ondertekenden de Kamer van Koophandel(KvK), Ymere en OPP (Ontwikkelings- en Participatiebedrijf Publieke sector BV) een intentieovereenkomst voor de herontwikkeling van het pand van de Kamer van Koophandel aan het Stationsplein in Leiden. Het is de bedoeling op deze locatie een gemengd programma van publieksfuncties en woonfuncties te realiseren. De Kamer van Koophandelfunctie blijft behouden evenals het Visitorcentrum Leiden. Door herontwikkeling van dit pand willen de betrokken partijen aan het Leidse Stationsplein een hoognodige kwaliteitsslag maken. Op basis van deze intentieovereenkomst werken Ymere en OPP een plan uit. Dit plan gaat te zijner tijd, in overleg met de KvK en de gemeente in procedure.

KvK
De Kamer van Koophandel Haaglanden is eigenaar van het pand aan het Stationsplein. De KvK vindt het belangrijk dat het Stationsplein het visitekaartje is van Leiden. Het Leidse NS-Station is immers in reizigeraantallen het vijfde station van Nederland en de plek waar voor veel mensen een bezoek aan Leiden aanvangt.

Het huidige pand van de KvK is verouderd en aan vernieuwing toe. De KvK heeft minder ruimte nodig maar blijft wel graag met publieksfuncties op deze plek in Leiden actief.

Ymere en OPP
Ymere en OPP willen met deze ontwikkeling bijdragen aan de uitstraling van de stad Leiden. Ymere is een woningcorporatie die de laatste jaren actief geworden is in Leiden. OPP BV is een 100% dochter van de NV Bank Nederlandse Gemeenten, die in samenwerking met maatschappelijke partners gebiedsontwikkelingen wil realiseren. Gezamenlijk zullen zij werken aan de planvorming en ontwikkeling van deze locatie.

Ondertekening
De intentieovereenkomst is ondertekend door Gert Zandsteeg, directeur van de Kamer van Koophandel, Stefan Schuwer, lid raad van Bestuur van Ymere en Gerard Rodewijk, directeur van OPP.

Ymere in Leiden
Ymere is actief in het noordelijke deel van de Randstad. Leiden is één van de steden waar Ymere actief is. Zowel zelfstandig als in samenwerking met lokale partners ontwikkelt Ymere woningen in Leiden. Naast de herontwikkeling van de locatie van de Kamer van Koophandel ontwikkelt Ymere woningen in Roomburg en op het terrein van de Groenoordhallen (in samenwerking met PFC2). Ook in de Bollenstreek wil Ymere actief worden. Ymere onderzoekt de lokale markt en bekijkt waar zij met nieuwe woonproducten of -concepten iets kunnen aanvullen. Daarbij denkt Ymere graag mee met gemeentebesturen, lokale corporaties en zelfs private ontwikkelaars. Leiden is voor Ymere een goede investering, er is een grote woningbehoefte.

Over OPP BV
OPP BV is als 100% dochter van de NV Bank Nederlandse Gemeenten een solide partner in gebiedsontwikkelingsprojecten. In een hechte samenwerkingsvorm ondersteunt OPP BV de maatschappelijke doelstellingen van de publieke partner(s) en spreidt het risico en financiering. Zo is OPP BV op dit moment ook betrokken bij ontwikkeling van de Meerburgerpolder in Zoeterwoude.