Ingezonden persbericht


Persbericht

Baarn, 6 mei 2009

Overbruggingsgarantie in de lift, 400-ste makelaar sluit zich aan

Overbruggingsgarantie compenseert dubbele woonlasten. Sinds het product Overbruggingsgarantie gelanceerd is eind 2007 hebben zich 400 makelaars aangesloten. Dit geeft de grote behoefte aan onder de makelaars om hun klanten een oplossing te bieden voor de dubbele woonlasten. Makelaars die zich hebben aangesloten bij Overbruggingsgarantie kunnen met dit unieke product werken. Makelaar Ohlenbusch is de 400-ste geregistreerde makelaar die zijn klanten Overbruggingsgarantie gaat aanbieden.

De bereidheid van mensen om een (volgende) woning te kopen wordt minder. Er staan meer huizen te koop, ze staan langer te koop en er doet zich op verschillende plaatsen een lichte prijsdaling voor. Het komt regelmatig voor dat mensen helemaal weg zijn van een huis, maar de stap niet durven zetten omdat ze hun huidige woning nog niet verkocht hebben. Deze zorg verstoort de doorstroming op de woningmarkt. Overbruggingsgarantie biedt een oplossing. "De belangstelling voor de regeling neemt flink toe, aldus Marco van Driel, directeur CBOV. Inmiddels hebben we een landelijke spreiding van makelaars die met Overbruggingsgarantie werken". "Overbruggingsgarantie biedt in de praktijk voor veel kopers de mogelijkheid wel de stap te zetten naar een nieuwe woning." "Begrijpelijk, met de zekerheid je dubbele lasten gecompenseerd te krijgen slaap je een stuk rustiger als de verkoop van je eigen woning niet zo snel gaat".

Voordeel voor koper én verkoper
Paul en Mirjam Ohlenbusch van Makelaardij Ohlenbusch uit Uithoorn, herkennen het probleem en zien in Overbruggingsgarantie een antwoord: "Huizenkopers zijn nu terecht voorzichtig. Als je in deze markt eerst een nieuw huis koopt voordat je huidige woning is verkocht biedt Overbruggingsgarantie een oplossing. Dubbele woonlasten worden dan door de verkoper gecompenseerd voor een termijn van maximaal 2 jaar. Dit beperkt de financiële risico's van de koper. Bovendien heeft de koper extra tijd om zijn eigen woning te verkopen". Maar Overbruggingsgarantie is niet alleen voor de koper interessant, ook voor de verkoper is het een waardevolle regeling gebleken. In de praktijk is in andere regio's gebleken dat er meer gegadigden voor de woning zijn. En dat is wat Paul en Mirjam Ohlenbusch ook voor hun verkopers willen. De verkoper voorkomt daarmee de kosten voor een langere verkooptijd. Denk aan extra rente, advertenties of het verlagen van de vraagprijs.

Oók voor kopers van een nieuwbouwwoning
Overbruggingsgarantie is niet alleen toepasbaar binnen de bestaande bouw, maar kan ook gebruikt worden bij de aankoop van een nieuwbouwwoning. Steeds meer projectontwikkelaars bieden Overbruggingsgarantie aan bij nieuwbouwwoningen. "Zo ook ontwikkelaar Bot Bouw Initiatief, voor het appartementengebouw DrechtStaete in De Kwakel", licht Mirjam Ohlenbusch toe.

Hoe werkt het?
Overbruggingsgarantie is door makelaars ontwikkeld met instemming van het juridisch bureau KNB, Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. Overbruggingsgarantie wordt aangeboden met een termijn van 1 of 2 jaar. De garantie compenseert de dubbele woonlasten van de koper tegen een vast percentage van 2,5% van de koopsom op jaarbasis. Tijdens het onderhandelingsproces wordt bepaald of de Overbruggingsgarantie geldt voor 1 of 2 jaar, of zelfs helemaal vervalt. Wanneer de verkoop rond is legt de makelaar van de verkoper de Overbruggingsgarantie vast in de koopakte.