Ingezonden persbericht


Op woensdag 6 mei zal het Europees Parlement stemmen op het rapport van de Brit Malcolm Harbour over het zogenaamde "Telecom pakket". Het doel van deze regelgeving is om een uniforme telecommarkt voor de Europese Unie te creëren en om zo consumentenrechten te versterken. Er zijn echter amendementen ingediend die het mogelijk maken voor autoriteiten en internetproviders om het dataverkeer van gebruikers te monitoren en zo nodig te beperken als er sprake is van inbreuk op copyrights. SP Europarlementariër Kartika Liotard vind dat de neutraliteit van het internet gegarandeerd moet worden.

Kartika Liotard: "Je ziet hier heel duidelijk dat er een sterke lobby van de entertainment industrie aan het werk is. Het fundamentele recht op privacy en vrijheid van meningsuiting wordt met voeten getreden als je toegang tot internet wordt afgesloten zonder een voorafgaande rechterlijke uitspraak." Neutraliteit van het internet moet gegarandeerd worden. Als de telecombedrijven de mogelijkheid krijgen om dataverkeer op communicatienetwerken te controleren en naar hun goeddunken toegang tot deze netwerken kunnen blokkeren, dan is dit een aanzienlijke beperking van de burgerlijke vrijheden. Mensen moeten de garantie hebben dat hun persoonlijke data beschermd zijn en niet door private bedrijven gebruikt kunnen worden. Kartika Liotard: "We willen niet slechts als consument of klant worden gezien als we communiceren op het internet; we willen worden behandeld als mensen met al onze burgerlijke rechten."

"Frankrijk kwam al met het voorstel om gebruikers af te sluiten van het internet na drie keer illegaal gedownload te hebben. Ik vind zulk beleid veel te ver doorslaan. Ik keur illegaal downloaden niet goed, maar het is volslagen idioot als mensen hierdoor niet meer het internet op mogen. Een beperking van de publieke toegankelijkheid van het internet mag niet," aldus Kartika Liotard.

Noot,

Ingezonden persbericht