Gemeente Oost-Gelre


Gemeente Oost Gelre
6 mei 2009


--Persbericht-

Oost Gelre sluit jaarrekening 2008
af met positief resultaat

Wethouder Karel Bonsen: "Een goed resultaat, maar we moeten ons nu niet rijk rekenen".

De gemeente Oost Gelre heeft het jaar 2008 afgesloten met een positief saldo van 2,7 miljoen euro. Het College van B&W is blij dat ze haar huishoudboekje op orde heeft, maar wil zich niet rijk rekenen. De recessie, kortingen door het rijk en de ambities die de gemeente heeft voor 2010 rechtvaardigen deze voorzichtige opstelling.

Wie de jaarrekening naleest zal een positief saldo zien staan van E 9,9 miljoen. Echter daarvan is 7,2 miljoen al langer geleden bestemd en noodzakelijk voor aanleg, onderhoud en vervanging van rioleringen. Het is geen vrij besteedbaar bedrag meer. Het werkelijke saldo bedraagt dus 2,7 miljoen euro. Een groot deel van dit bedrag (1,5 miljoen) vloeit voort uit opbrengsten van grondexploitatie. In dit geval de verkoop van grond aan de Gebr. Ketteringstraat in Lichtenvoorde. Verder is een aantal investeringen dat gepland stond voor 2008 niet uitgevoerd. Een voorbeeld daarvan is de aanpassing van de F.E. van Veldenschool (nu Talent) naar brede school. Een ander voorbeeld is de uitstroom van uitkeringsgerechtigden, waardoor minder uitgaven zijn gedaan in het kader van de Wet Werk en Bijstand.

Wethouder Karel Bonsen tempert daarom te hoge verwachtingen van het positieve saldo: "We hebben goed op de zaak gepast, maar we moeten ons nu niet rijk rekenen. Een aantal uitgaven van 2008 is doorgeschoven naar 2009. Ook de recessie laat zich steeds meer voelen, ik verwacht bijvoorbeeld een lagere opbrengst in bouwleges. Verder worden wij in 2010 ook gekort op de Wmo-bijdrage van het rijk met maar liefst E 700.000,-. En dat terwijl we wel het huidige voorzieningenniveau willen handhaven. Daarnaast hebben we ook nog een aantal forse ambities, zoals de sporthallen en het zwembad in Lichtenvoorde. Samen met de gemeenteraad hebben we dus nog een stevige klus om de begroting voor 2010 sluitend te krijgen."

Het positieve saldo van 2,7 miljoen gaat deels naar de vrij besteedbare reserves (1,1 miljoen). De rest van het bedrag wordt verdeeld over diverse posten, zoals de reserve grondexploitatie, de reorganisatie van het gemeentelijk archief en het fusietraject peuterspeelzalen.

De jaarrekening is goedgekeurd door de onafhankelijke accountant Deloitte. Samen met het jaarverslag ligt het vanaf vrijdag 8 mei ter inzage in het gemeentehuis Lichtenvoorde, Stadhuis Groenlo en bij de bibliotheken. Op 19 mei wordt het jaarverslag en de jaarrekening behandeld in een openbare zitting in het audit committee. Op 26 mei staat het op de agenda van de gemeenteraad.

Vragen over de inhoud van dit persbericht kunt u stellen aan de afdeling Communicatie, Brandt Keegstra, telefoon 0544 - 3935 52.


-----------------------
VERTROUWELIJK

---- --