GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Europees Parlement fluit Europese Commissie terug over energielabels

Het Europees Parlement heeft vandaag tegen het besluit van de Europese Commissie gestemd om een onderverdeling te maken in de A-klasse voor energielabels op televisies, koelkasten en vrieskisten. GroenLinks vindt dat de Europese Commissie ten koste van het milieu haar oren naar de industrie heeft laten hangen. Gelukkig heeft het Europees Parlement daar nu een stokje voor gestoken.

GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg: "We hebben duidelijke energielabels nodig om innovatie en energiebesparing aan te moedigen. De industrielobby heeft zich jarenlang met succes verzet tegen strengere klassegrenzen. Daardoor vallen ook vieze apparaten nu onder de A-klasse. Vandaag heeft niet de industrie, maar het milieu gewonnen."

De Europese Commissie had voorgesteld om de A-klasse voor televisies onder te verdelen in onder andere een A-20%, A-40% en een A-60% klasse. Dit omdat de industrie niet wil dat apparaten die nu onder de A-klasse vallen, naar een lagere klasse, zoals klasse B of C, moeten. Door de stemming in het Parlement is de onderverdeling van de A-klasse voor televisies nu van tafel.

"Gelukkig maar. Zo'n onderverdeling is verwarrend voor de consument. We moeten vasthouden aan de huidige A-G klasseverdeling. Consumenten kennen die en daar moeten we nu niet aan gaan morrelen. Als fabrikanten willen dat hun producten onder de A-klasse vallen dan moeten ze werk maken van zuinigere producten", aldus Buitenweg. Helaas waren er vandaag net een paar stemmen te weinig om een onderverdeling van de A-klasse voor koelkasten en vrieskisten ook van tafel te vegen. Een ruime meerderheid van de aanwezige Europarlementariërs stemde tegen, maar helaas werd de vereiste absolute meerderheid net niet gehaald.

"Jammer, maar het politieke signaal is wel helder. Wij willen duidelijke energielabels die de consument niet misleiden, maar in staat stellen om groene keuzes te maken. Gisteren stemde een ruime meerderheid ook al voor de A-G klasseverdeling als basis voor het energielabel," aldus Buitenweg.


-----

Anita de Horde
Persvoorlichter
GroenLinks in het Europees Parlement
Tel: +32 - 228 414 71
Mobile: +31 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
http://europa.groenlinks.nl/pers