Nivel


EU subsidie uitkomsten eerstelijnszorg in Europa

6 mei 2009 | Het NIVEL krijgt een Europese subsidie voor onderzoek naar kwaliteit, kosten en toegankelijkheid van eerstelijnszorgsystemen in Europa. Het onderzoek gaat drie jaar duren en wordt uitgevoerd in 32 landen door een consortium van instituten uit vijf landen. Het NIVEL zal het onderzoek coördineren en uitvoeren.

EU subsidie
Het Zevende Europese Kaderprogramma voor Onderzoek en Technologische ontwikkeling (KP7) heeft het NIVEL - onder voorbehoud van contractonderhandeling - een subsidie van ruim 2 miljoen Euro toegekend voor onderzoek naar de uitkomsten van eerstelijnszorgsystemen in Europa. Naar verwachting zal het project begin 2010 starten.

Het onderzoek
Het onderzoek zal de kwaliteit, kosten en toegankelijkheid van eerstelijnszorgsystemen evalueren. Het zal niet alleen een antwoord bieden op de vraag wat een sterk eerstelijnszorgsysteem is, maar ook welke effecten dit heeft op de totale prestatie van de gezondheidszorg in een land. In 32 Europese landen worden vragenlijsten uitgezet onder huisartsen en patiënten. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van bestaande informatiesystemen zoals de Primary Care Monitor (PHAMEU) van het NIVEL die de structuur en organisatie van Europese eerstelijnszorgsystemen onderzoekt, en van de 'System of Health Accounts' van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) en Eurostat (het statistische bureau van de Europese Unie).

Voortschrijdend inzicht
De verkregen EU subsidie geeft het NIVEL de mogelijkheid voort te bouwen op resultaten uit eerder eerstelijnszorgonderzoek in Europa, en deze verder te verdiepen. Zo deed het NIVEL eind jaren '90 onderzoek naar de taken en activiteiten van 8000 huisartsen in 32 landen; bestudeerde het in de studies EUROCOM I en II de arts-patiënt communicatie in Centraal en West Europa; en voert het op dit moment het PHAMEU-onderzoek uit dat de structuur, organisatie, en zorgprocessen in 32 Europese landen in kaart brengt. In samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie voert het NIVEL momenteel ook evaluaties van de eerstelijnszorgsystemen uit in landen in Oost-Europa en Centraal Azië. Verder is het NIVEL medeoprichter van en actief in het Europese Forum voor Eerstelijnsgezondheidszorg.