Nederlands Dans Theater


Walking Mad | 07-05-2009 - Den Haag

* Click-Pause-Silence

* Wereldpremiere

Boek nu | Ander ballet

De nieuwe Lightfoot León bij Nederlands Dans Theater II

11-02-2009

Stevige namen en aanstormend talent in programma `Déjà Vu'

De jonge garde van Nederlands Dans Theater II presenteert in het programma `Déjà Vu' drie choreografieën van de groten van de dans: Hans van Manen, Ohad Naharin en Lightfoot León. Naast de reprise van de twee liefdesduetten van Van Manen (Déjà Vu) en Naharin (Passomezzo), brengen huischoreografen Lightfoot León een wereldpremière (werktitel Passe-partout). Het vierde dansstuk, en de tweede wereldpremière in dit programma, is van aanstormend talent Lukás Timulak. Offspring is de tweede creatie die deze Slowaakse choreograaf en danser van Nederlands Dans Theater I, voor zijn jongere collega-dansers maakt. Daarmee zijn alle vier de werken die in dit programma te zien zijn, speciaal voor Nederlands Dans Theater II gecreëerd. De première van het programma `Déjà Vu' is op 26 februari in Lucent Danstheater Den Haag.

Hans van Manen - Déjà Vu
`De Mondriaan van de dans' Hans van Manen, creëerde Déjà Vu in de tijd dat hij nog als huischoreograaf aan het Nederlands Dans Theater verbonden was. Met Déjà Vu, dat tijdens het Holland Festival 1995 in première ging, voegde hij een nieuw duet toe aan een reeks die hij voor het Nederlands Dans Theater maakte. Deze pas-de-deux opent met dansers die op handen en voeten achterstevoren uit de coulissen opkomen. Verbondenheid en verwijdering vinden afwisselend plaats. Déjà Vu is gezet op Fratres van Arvo Pärt, in de versie voor viool en piano (1980). Van Manen volgt de muziek nauwgezet, en voegt er spanning aan toe door de dansers te laten wedijveren met de partituur. Met de titel van deze pas-de-deux reageerde Van Manen destijds op het commentaar van een aantal critici dat hij zich teveel zou herhalen.

"Van Manen treft de essentie van menselijke relaties" (NRC Handelsblad)

Ohad Naharin - Passomezzo
De Israëliër en artistiek leider van Batsheva Dance Company, Ohad Naharin (1952) is regelmatig gastchoreograaf bij het Nederlands Dans Theater. Als geestverwant van Jir Kylián werd hij in 1987 voor het eerst door het dansgezelschap uitgenodigd en heeft het repertoire van het dansgezelschap sindsdien verrijkt met verschillende choreografieën (zoals onder andere Chameleon Dances, Tabula Rasa, Black Milk, Queens of Golub, Innostress, Off White, Minus 16). Zijn bewegingstaal heeft een bijzondere kwaliteit; `sensueel en soepel en tegelijkertijd virtuoos en van een ongekende kracht en explosiviteit' (De Telegraaf, 2007). Naharin maakte het veel geprezen Passomezzo voor Nederlands Dans Theater II in 1989. Het is een verrassend, aards en levendig liefdesduet met Naharin's kenmerkende soepele en dynamische bewegingen waarin de symbiose van klassieke en moderne danstechniek terug te zien is. Op anonieme middeleeuwse muziek voor luit en stem (waaronder het welbekende `Greensleeves' uit `The Beggar's Opera') krijgt de haat-liefde verhouding tussen de seksen op een originele manier vorm.

" fascinerend duet" (NRC Handelsblad)

Lightfoot León - Passe-partout (werktitel), wereldpremière Het geroemde choreografenechtpaar Lightfoot León, die al sinds 1991 samenwerken en sinds medio 2002 huischoreografen van het Nederlands Dans Theater zijn, slaat gaandeweg een theatralere weg in. In Same Difference uit 2007 voegden zij nadrukkelijk tekst en stem van de dansers op eigenzinnige manier toe aan hun unieke danstaal. Het expressief samengaan van geluid en beeld in combinatie met het sterke gebruik van muziek, kostuums, licht en decor leverde een enorme impuls op. Wat de volgende stap van Lightfoot León is, zal hun nieuwe werk Passe-partout (werktitel) voor zes dansers van Nederlands Dans Theater II laten zien. Bij het creëren ervan laten Paul Lightfoot en Sol León zich inspireren door de manier waarop fotografe Desiree Dolron vrouwelijkheid portretteert.

"Paul Lightfoot en Sol León van het Nederlands Dans Theater (NDT) zijn meester van smaakvol danstheatraal bombast." (Trouw over Same Difference, 2007)

Lukás Timulak Offspring, wereldpremière
De Slowaak Lukás Timulak (Snina,1979) danst sinds 2000 bij het Nederlands Dans Theater en is inmiddels ook als choreograaf ontkiemd uit de proeftuin van de dansgroep. Vorig seizoen nam het Nederlands Dans Theater voor het eerst een creatie van hem op in het reguliere programma: Oneness voor Nederlands Dans Theater II. Dit debuut werd goed ontvangen. In Oneness liet Timulak zien dat hij zijn bewegingstaal op gepaste en originele wijze versterkte met technische effecten waarbij hij de ademhaling van de dansers de intensiteit van het licht stuurde. Offspring is zijn tweede choreografie voor de jonge dansers. Dit stuk zit dicht op de huid van de jonge choreograaf: het aanstaand vaderschap (verwacht rond de premièredatum) is zijn grote bron van inspiratie. Timulak vertaalt deze unieke en emotionele ervaring naar een choreografie voor negen dansers (vijf vrouwen en vier mannen) op muziek die uiteenloopt van experimenteel (de Duitse componist Hauschka) tot klassiek (Bazzini). Voor de visuele uitwerking werkt Timulak samen zijn vaste artistieke partner Peter Bilak (grafisch ontwerper).

"een interessante jonge maker" (NRC Handelsblad, 2007)