Nederlands Dans Theater


Click-Pause-Silence slotprogramma Nederlands Dans Theater I

10-04-2009

Wereldpremière Lightfoot León

Nederlands Dans Theater I rondt het seizoen in Nederland af met drie namen uit de eigen artistieke familie: huischoreografen Jir Kylián, Lightfoot León en (toekomstig) `associate choreographer'Johan Inger. Daarmee domineert het `handschrift' van eigen huis het programma `Click-Pause-Silence'. Hierin zijn de reprise van het gelijknamige werk van Kylián, de reprise van Walking Mad van Johan Inger, en de wereldpremière van Sehnsucht van Lightfoot León te zien. Na dit programma nemen 7 gezichtsbepalende dansers afscheid: Medhi Walerski, Miguel Oliveira, Yvan Dubreuil, Patrick Marin, Shirley Esseboom, Andrea Schermoly en Virginie Martinat. De première van `Click-Pause-Silence' is op 7 mei, Lucent Danstheater, Den Haag.

Jir Kylián - Click-Pause-Silence (2000)
Kylián maakte Click-Pause-Silence voor een van zijn muzen, Elke Schepers, die daarmee haar laatste Kylián rol danste als afronding van haar zestien jarige danscarrière. Kylián citeerde in een toelichting op zijn ballet een titel van een schilderij van Monet: wie zijn we..waar komen we vandaan...waar gaan we naartoe....Drie mannen en een vrouw brengen deze existentiële vragen tot uiting op door Dirk Haubrich bewerkte muziek van J.S. Bach (Prelude nr. 24 en Das Wohltemperierte Klavier). "People come, stay and go...sometimes things Click - the Pause tells us about the passing time - the Silence speaks" (Jir Kylián).

"His piece is pure dancer poetry of the ascetic kind: the essential remains unsaid between the lines, the surface is roughened, the edges are sharp- and the feeling is entirely unsentimental and entirely of today". (Ballet Tanz, 2000)

Johan Inger - Walking Mad (2001)
Inger's Walking Mad ging in 2001 in première bij het Nederlands Dans Theater. De Zweed zat toen in zijn laatste jaren bij het dansgezelschap, waar hij in 1990 als danser begon, uitgroeide tot choreograaf, en in 2003 wegging om artistiek leider van Cullberg Ballet te worden. Vanaf het jubileumseizoen 2009/2010 zullen er weer jaarlijks creaties van hem voor het Nederlands Dans Theater te zien zijn. Inger keert dan immers terug naar zijn `roots' bij het Nederlands Dans Theater: hij wordt `associate choreographer' van de dansgroep. In het narratieve Walking Mad neemt Inger het publiek mee in een vrolijke, luchtige droomwereld vertolkt door negen dansers op Ravel's Boléro. Het melancholieke duet op Arvo Pärt's Für Alina geeft deze wereld net aan het eind een geheel andere lading. Voor Walking Mad ontving Inger in oktober 2001 de Lucas Hoving Productie Prijs. Walking Mad zoals dat later werd uitgevoerd door Cullberg Ballet werd onderscheiden met de Danza & Danza's Award 2005.

"Deze lof der zotheid is een lust voor het oog".(Volkskrant, 2001)

Lightfoot León - Sehnsucht
De wereldpremière van Sehnsucht is de volgende stap in het gestaag groeiende oeuvre van Lightfoot León. Het volgt kort op de meest recente première Passe-Partout (februari 2009) voor de jonge dansers van Nederlands Dans Theater II. Het choreografenduo zette daarin de lijn voort die zij met Same Difference (Nederlands Dans Theater I, 2007) waren ingeslagen: een extra theatraal element door de toevoeging van vervreemdende en vervormde stemmen aan hun danstaal. Lightfoot León maken hun nieuwe creatie voor veertien dansers op muziek van Beethoven.

Nederlands Dans Theater