Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
27-04-2009

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven geeft gastcollege
Haken en ogen aan onafhankelijk onderzoek

Bij een calamiteit roept iedereen om het hardst om een onafhankelijk onderzoek. Maar onafhankelijk onderzoek dat volgens wetenschappelijke maatstaven en methoden tot stand is gekomen, is schaars. Hoe onafhankelijk is het? Aan welke voorwaarden moet het voldoen? Wat is de invloed van de opdrachtgever? Tijdens een gastcollege op donderdag 7 mei gaat prof.mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Raad voor Veiligheid, daarop in.

Onafhankelijk onderzoek is belangrijk, want het is betrouwbaar. Dat heeft de samenleving nodig. Desondanks is het onderzoek niet altijd welkom en ligt het vaak onder vuur of wordt het bestreden. Er zijn gelukkig maatschappelijke instituten die onafhankelijk onderzoek uitvoeren. Prof. Van Vollenhoven bespreekt wat er allemaal komt kijken bij dergelijk onderzoek. Zoals bij de vuurwerkramp in Enschede, de cafébrand in Volendam of de brand in het cellencomplex op Schiphol, de recente ramp met een toestel van Turkish Airlines, het komende onderzoek naar de besluitvorming over de politieke steun aan de inval in Irak en de roep van president Wellink van De Nederlandsche Bank naar een onafhankelijk internationaal onderzoek naar de opkoping van ABN Amro.

Uiteraard gaat prof. Van Vollenhoven met het publiek in debat op donderdag 7 mei. Het gastcollege is georganiseerd door de afdeling Bestuurswetenschappen en is toegankelijk voor alle studenten van de VU, alumni en andere geïnteresseerden. Tijd: 13.30 uur. Locatie: Hoofdgebouw VU, collegezaal KC-07. Toegang: gratis.