Gemeente Rotterdam

Een Duitse propagandafilm en een Polygoon-film over de wederopbouw maken deel uit van de mei-editie van het filmprogramma Rotterdam Classics.

De voorstelling 'Verwoeste Stad - de oorlog' is op donderdag 7 en zondag 10 mei te zien in Lantaren/Venster. Rotterdam Classics is een gezamenlijk project van Lantaren/Venster en Gemeentearchief Rotterdam. Het programma is op veler verzoek een reprise van de mei-editie van Rotterdam Classics in 2007, toen er twee extra voorstellingen werden ingelast om aan de grote belangstelling te voldoen.

Duitse beelden
Het bombardement van 14 mei 1940 werd door de Duitse filmmaatschappij UFA zorgvuldig gedocumenteerd, zonder enige dramatiek. Materiaal daaruit werd gebruikt in de propagandafilm 'Aanval op Rotterdam', waarin het bombardement werd verantwoord. In het eerste deel praat een bonvivant, die Holland prachtig vindt, met een man die zegt Holland gebruikt zal worden als aanvalszone tegen Duitsland. Het tweede deel toont de Duitse opmars en de opnames van het bombardement. De laatste beelden zijn zeer bekend; ze zijn na 1940 vele malen gebruikt als historisch materiaal door filmers van allerlei afkomst.

Promotie wederopbouw
De retorische Polygoon-film 'En TochRotterdam' (1950) diende als promotie voor het radicale wederopbouwplan voor Rotterdam. Ook deze film toont overigens de Duitse UFAbeelden van het bombardement. Verder is het puinruimen te zien en de eerste bouwwerkzaamheden. Polygoon begon al tijdens de oorlog met de film. Van Nelle-directeur Kees van der Leeuw is erin te zien als strateeg achter de schermen. Met de Club Rotterdam bereidde hij in het geheim een plan voor. In 1946 resulteerde dit in het zogenoemde Basisplan. Tegelijkertijd werd het Bureau Voorlichting & Publiciteit opgericht ter promotie van de wederopbouwplannen.

Bron: Bestuursdienst, 27-04-2009