Persuitnodiging Met RAAD naar de raadsverkiezingen in 2010

28/04/2009 13:47

VNG

Donderdag 7 mei aanstaande, 300 dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart 2010, overhandigt VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma de eerste exemplaren van RAAD aan een aantal raadsleden van de gemeente Den Haag. Het is de bedoeling dat zij het magazine doorgeven aan mensen die betrokken zijn bij wat er in hun omgeving gebeurt. Vervolgens delen mevrouw Jorritsma en verschillende mensen die hebben meegewerkt aan RAAD van ongeveer 16.00 tot 16.15 uur deze 'goede RAAD' uit aan voorbijgangers op straat.

Indien u bij deze presentatie aanwezig wilt zijn, kunt u zich aanmelden bij de afdeling Communicatie van de VNG op tel. (070) 373 8472 of via nellie.monroy@vng.nl, onder vermelding van uw naam en de naam van het medium.

Datum: 7 mei 2009

Tijd: Ontvangst vanaf 15.15 uur, aanvang programma om 15.30 uur

Locatie en plaats: Raadszaal (1e etage) van het stadhuis van Den Haag, Spui 70

Over RAAD

RAAD is het eenmalige 'glossy' magazine, dat maatschappelijk betrokken mensen informeert wat een gemeente doet en hoe het gemeentebestuur werkt. RAAD biedt op toegankelijke wijze informatie over het raadswerk en brengt raadsleden in beeld: wie zijn zij en wat drijft hen?

In RAAD staan onder meer informatieve artikelen over het lokaal bestuur, interviews met raadsleden met verschillende achtergronden, interessante websites en 'aanraders', zoals handige gadgets voor een raadslid. Ook minister-president Jan Peter Balkenende blikt in RAAD terug op zestien jaar raadslidmaatschap,vertelt over zijn ervaringen in de raad van Amstelveen en waarom hij vindt dat 'raadsleden ertoe doen.'.

www.raad2010.nl

Tegelijk met het magazine wordt de website www.raad2010.nl gelanceerd. Op deze site kunnen bezoekers testen hoe hoog hun Raadsquotiënt (RQ) is en bepalen of het raadslidmaatschap wat voor hen is. Via de website kan ook het magazine gratis worden aangevraagd.

Waar is RAAD verkrijgbaar?

RAAD is gratis en is onder meer verkrijgbaar via de eigen gemeente. Alle gemeenten krijgen een aantal exemplaren toegestuurd. Daarnaast wordt RAAD verspreid onder alle huidige raadsleden, met het verzoek het magazine uit te delen aan maatschappelijk betrokken mede inwoners. Ook bij diverse vrijwilligerscentrales en bibliotheken is het magazine beschikbaar. Tot slot kunnen geïnteresseerden RAAD aanvragen op www.raad2010.nl.

Waarom RAAD?

Uit onderzoek van de door de VNG ingestelde commissie-Aarts bleek vorig jaar dat beginnende raadsleden niet altijd een duidelijk beeld hebben van wat het raadslidmaatschap in de praktijk inhoudt. Daarom deed de commissie in haar rapport 'Van werklast naar werklust' de aanbeveling voor een voorlichtingsbundel voor potentiële raadsleden, waarin een zo eerlijk mogelijk beeld wordt gegeven van het raadslidmaatschap.

Het Actieprogramma Lokaal Bestuur, een project van de VNG en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, heeft met de uitgave en distributie van RAAD en lancering van de daaraan gekoppelde website www.raad2010.nl gehoor gegeven aan deze aanbeveling. Gemeenten en politieke partijen kunnen het magazine gebruiken om mensen te interesseren voor het raadslidmaatschap.

Den Haag, 28 april 2009








Vereniging Nederlandse Gemeenten