Perspresentatie New isLand festival programma (New York) | 7 mei | VOC-schip Amsterdam | Amsterdam

Feestelijke perspresentatie New isLand festival programma

'Monster aan' op het VOC-schip en verover met ons New York

Op donderdag 7 mei 2009 vanaf 17.30 uur presenteren Theater Instituut Nederland, Oerol en Mobile Arts op feestelijke wijze het programma voor New isLand; het Nederlandse festival dat op 10 september in hartje New York op Governors Island losbarst en tot en met 20 september duurt.

New isLand is onderdeel van de NY400 viering ( www.ny400.org ) en daarom zal minister Ronald Plasterk van OCW tijdens de perspresentatie bij het VOC-schip in Amsterdam aanwezig zijn om dit culturele onderdeel toe te lichten.

New isLand

Op slechts enkele minuten met de ferry vanaf Lower-Manhattan ligt Governors Island dat in september omgedoopt wordt tot New isLand. Meer dan 100 artiesten en theatermakers zullen tijdens het acht dagen durende festival het beste uit het Nederlandse theater- en festivalcircuit presenteren. De opzet combineert het locatietheater van Oerol met het festivalhart à la de Parade - de Boullevard of Broken Dreams én met een selectie van groepen en makers uit het podiumkunstenveld. Dit alles maakt New isLand tot een bruisende culturele Nederlandse enclave waar 25.000 New Yorkers verwacht worden. Centraal punt van het festival is een unieke, honderd meter lange tafel met voorstellingen, optredens, eten en drinken.

Perspresentatie op VOC-schip Amsterdam in New isLand stijl

De presentatie van het programma van New Island vindt heel toepasselijk plaats bij het VOC-schip Amsterdam, dat afgemeerd ligt bij Science Center NEMO in Amsterdam. Geheel in stijl met Oerol en de Parade krijgt u alvast een bruisend voorproefje van de sfeer die New isLand in september zal beheersen met optredens, eten en drinken.

Programma

Naast de optredens en het vertier is de perspresentatie in handen van Henk Scholten, directeur van het Theater Instituut Nederland en verantwoordelijk voor de coördinatie en de zakelijke leiding van New isLand. Joop Mulder, artistiek leider van Oerol en van NewisLand, licht het programma toe en vertelt meer over de optredende groepen. Terts Brinkhoff, creatief directeur van Mobile Arts, zal de opzet van de Boulevard of Broken Dreams uiteenzetten die rondom de meer dan honderd meter lange tafel zal worden opgebouwd.

Over NY400

Op 28 januari hebben burgemeester Bloomberg, burgemeester Cohen en staatssecretaris Timmermans tijdens een persconferentie in New York het officiële startsein gegeven voor de viering van 400 jaar vriendschap tussen New York en Nederland.

In april 2009 is het 400 jaar geleden dat het VOC schip 'de Halve Maen' met Henry Hudson als kapitein uit Amsterdam vertrok en, op zoek naar een noordoostelijke doorgang naar Azië, op het huidige Manhattan stuitte. Deze gebeurtenis leidde uiteindelijk tot de kolonie Nieuw Nederland en de stichting van de handelspost Nieuw Amsterdam, het latere New York. In 2009 wordt uitgebreid aandacht besteed aan deze historische gebeurtenis en de gezamenlijke geschiedenis en de gedeelde waarden tussen Nederland en de Verenigde Staten. Meer informatie en een volledig overzicht van de activiteiten is te vinden op www.NY400.nl .

.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed