"It's NOT the Economy, Stupid!' - de 1e 100 dagen van President Obama

04/05/2009 10:52

Booij, Klusman en Van Bruggen

In deze tijden van economische crisis zijn vele ogen gericht op de nieuwe president van de Verenigde Staten. Amerika is nog altijd de grootste economie op aarde, heeft een leidende rol binnen de G20 en Obama belichaamt voor veel mensen een nieuwe start na 8 jaar Bush. Maar in hoeverre wijkt Obama's lijn af van die van zijn voorganger? Is hij echt de verandering waarop velen hopen? Op donderdagmiddag 7 mei houden verschillende politici, wetenschappers en journalisten de eerste 100 dagen van deze nieuwe president tegen het licht in de hoop zijn beleid tot nu toe te analyseren en het beleid van morgen te voorspellen.

Organisatoren van het debat zijn Oxfam Novib en het Institute for Social Studies (ISS).

It's NOT the Economy, Stupid! is een reeks van vijf debatten waarin we op zoek zijn naar het karakter van de huidige crisis, haar vermeende oorzaken maar vooral ook eventuele oplossingen.

Eerder in de reeks kwamen internationaal vermaarde wetenschappers als Susan George en Walden Bello aan het woord. George pleitte voor een 'nieuw narratief' voor onze internationale economie. Bello gaf aan dat een dergelijk discours volgens hem alleen geformuleerd mag worden binnen de enige mondiale democratische organisatie: de VN. Op 7 mei toetsen we de eerste 100 dagen van Barack Obama als president van de Verenigde Staten aan de visies van Bello en George.

Want hoewel Obama in vorm veel van zijn voorganger verschilt is het nog maar zeer de vraag of hij meer op zal hebben met de door Bush ondermijnde VN. De G20 lijkt vooralsnog echter de plek waar wereldleiders de lijn uit blijven zetten. In Londen was de meest recente G20-top volgens Obama dan ook "een keerpunt in de jacht op economisch herstel" en daarmee historisch.

In het derde debat uit de reeks gaan onder meer Hoogleraar Ashwani Saith (ISS, London School of Economics) en Tweede-Kamerlid Kathleen Ferrier -samen met aanwezige diplomaten en studenten- in een Lagerhuis-setting in debat over de eerste contouren van Obama's beleid. Ontstaat hier een nieuw internationaal economisch narratief en zo ja; wat is daarvan de inhoud?

Gespreksleider is prof. Louk de la Rive Box, rector van het ISS en voorzitter van de 'Round Table' van OxfamNovib.

It's NOT The Economy Stupid!

Aflevering 3: De eerste 100 dagen van President Obama

Datum: donderdag 7 mei 2009

Tijdstip: 16.00 uur tot 18.00 uur

Locatie: ISS (Atrium), Kortenaerkade 12 in Den Haag

Toegang: Vrij (aanmelden via publicdebate@iss.nl)

Voertaal: Engels