Gemeente Coevorden

Laura Mepschen op 7 mei `burgemeester' van gemeente Coevorden

Eerste droom kinderdroomhuis Medromis wordt gerealiseerd

`Een dag burgemeester van de gemeente Coevorden zijn.' Die droom hing de 12-jarige Laura Mepschen uit Coevorden in december op in kinderdoomhuis Medromis aan de Markt in Coevorden. Ze wilde graag burgemeester worden om meer voor de kinderen in de gemeente te kunnen doen. Die droom wordt gerealiseerd. Op donderdag 7 mei is Laura een dag `burgemeester' van de gemeente Coevorden.

In maart heeft Laura een voorgesprek gehad met de burgemeester om te vragen naar haar exacte wensen. Ze wil graag dat er meer voorzieningen en activiteiten voor kinderen in Coevorden komen. Daarop is een programma samengesteld. Ze gaat naar de collegevergadering, naar de kinderboerderij op de Huttenheugte, naar leegstaande panden in Coevorden die kunnen worden gebruikt als jeugdcentrum en er staat een kinderdisco op het programma (locatie nog niet bekend). Ook presenteren twee leerlingen van scholengemeenschap De Nieuwe Veste hun plan over een uitgaanscentrum in Coevorden. 's Avonds eet ze met de burgemeester en brengen ze samen een bezoek aan de brandweer, wat al in de agenda van de burgemeester stond.

`The Challenge'

Achmea heeft voor haar managers onder de naam `The Challenge' een leertraject ontwikkeld. Doel van dit project is krachtige en ondernemende leiders met durf te ontwikkelen. Een groep van veertien Achmea-managers wordt uitgedaagd de oplossing te vinden voor een hardnekkig maatschappelijk probleem. Zij doen dit naast hun reguliere functie bij Achmea. De opdracht aan de Achmea-managers van de gemeente Coevorden en Politie Coevorden in april 2008 was om te komen met voorstellen die ertoe leiden dat de leefsituatie van kinderen in de gemeente Coevorden verbetert. Daarvoor kregen de managers een half jaar de tijd. Ze bepaalden zelf de aanpak van het probleem en gingen hiermee zelfstandig aan het werk. Op 2 december presenteerden ze hun oplossing. De managers stelden vast dat iedere instantie voor zich het heel goed doet, maar dat het nog veel meer kan opleveren als de instanties intensief samenwerken.

Kinderdroomhuis

Eerste actiepunt was het kinderdroomhuis Medromis dat in december bij de ijsbaan aan de Markt in Coevorden stond. Kinderen konden daar hun droom ophangen. Dit werd een groot succes. Er hingen uiteindelijk 1100 dromen. In de dromenanalyse viel op dat er veel gelijksoortige dromen zijn achterlaten, deze zijn gecategoriseerd en geteld. Dromen van meer voorzieningen in de gemeente Coevorden zoals een zwembad en een bioscoop, maar ook een permanente schaatsbaan en een hangplek staan bovenaan het lijstje van de kinderen. Op een gedeelde tweede plaats staan het doen van activiteiten (met dolfijnen zwemmen, paardrijden en op vakantie gaan) en het verkrijgen van dingen (pony, spelcomputer en rijk worden). Het wensen van geluk en gezondheid aan iedereen staat met heel weinig verschil op de derde plaats. Kijk voor meer informatie op: www.medromis.nl.

Samenwerken

De dromen vormen het uitgangspunt voor een andere manier van samenwerken. In 2009 zijn tien mensen uit de gemeente Coevorden geselecteerd die zich bezighouden met jeugd. Zij vormen een team. Ze hebben het Challenge estafettestokje van de managers overgenomen en de opdracht gekregen te beginnen met het realiseren van een aantal dromen. De groep is enthousiast met de voorbereidingen begonnen en op 7 mei wordt de eerste droom, van Laura Mepschen, gerealiseerd.