Gemeente Zijpe


2009-05-05 Start project Zwervend Langs Zee
Logo zwervend langs zee

Op donderdag 7 mei start het project `Zwervend langs Zee' op het strand van Petten. Ook de gemeente Zijpe neemt deel aan dit project. Samen met KIMO Nederland en België, Stichting de Noordzee, Rijkswaterstaat en andere kustgemeenten willen we het afval op stranden, dat is achtergelaten door bezoekers, terugdringen.

De afgelopen jaren neemt zwerfafval op de Nederlandse stranden toe. Reden om als gemeente Zijpe mee te werken aan het project Zwervend langs Zee. De andere kustgemeenten die ook mee doen zijn; Ameland, Bergen, Den Haag, Den Helder, Katwijk, Noordwijk, Velsen en Zandvoort.

De strandbezoeker moet zich bewust gaan worden van de hoeveelheden dagelijks achtergelaten afval en de gevolgen voor het milieu hiervan. En dat men het afval in de afvalbak gooit want vele handen maken schone stranden. Gedurende het badseizoen laten we aan de badgasten zien hoeveel en wat voor afval op de stranden wordt achtergelaten. Zo is er een cleanteam ontwikkeld dat op mooie dagen op ludieke wijze zwerfafval onder de aandacht van de badgasten brengt.

Om inzicht te hebben in hoeveel en wat voor afval op de stranden achterblijft wordt een aantal dagen per maand een kilometerstrook strand apart schoon gemaakt. Voor de gemeente Zijpe wordt het afval tussen de strandpalen 68.000 en 67.500 afzonderlijk opgehaald. Het afval wordt gesorteerd. Op deze manier wordt duidelijk welke items het meeste achterblijven. Het afval wordt later op de gebruikelijke manier vernietigd door de afvalcentrale.

Start
De officiële start van Zwervend langs Zee vindt plaats op donderdag 7 mei om 14.00 uur in het strandpaviljoen Zee en Zo in de gemeente Petten. De opening wordt verricht door Alex Ouwehand (Stichting de Noordzee), Karin Visser (Rijkswaterstaat Noordzee) en Karel Ockeloen (KIMO Nederland en België).