CDA

Lambert van Nistelrooij: Telecomvoorstellen EU: garantie voor vrij internetgebruik

Vandaag, woensdag 6 mei, stemt het Europees Parlement over de voorstellen tot aanpassing van de regels over telecommarkten. CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij, woordvoerder telecommunicatie, stelt dat de vrijheid van expressie en de vrijheid van het gebruik van internet worden gewaarborgd in dit voorstel.

Er komt een Europees raadgevend orgaan over telecomwetgeving, dat bestaat uit de nationale telecomregulatoren. Internetgebruikers kunnen niet worden afgesloten van toegang tot het internet, en hebben daarenboven toegang gekregen tot een onafhankelijke rechtbank. Ook in het gebruik van informatie dat wordt bekomen via het internet, zijn er garanties: dit mag alléén maar als de internetgebruiker dit expliciet toelaat. Daarom steunt Van Nistelrooij de voorstellen.

Met deze nieuwe Europese wetgeving wordt een hele reeks andere voordelen voor de gebruiker van telecomdiensten in Europese wetten opgenomen, waaronder garanties voor vrij internetgebruik en copyright-bescherming, maar ook betere dienstverlening en betere toegang tot sociale en nooddiensten, prijstransparantie, meer privacy-rechten, en een regeling om makkelijker van operatoren te kunnen veranderen.

---