CDA

Esther de Lange: Dierenwelzijn centraal in Straatsburg

CDA-europarlementariër Esther de Lange heeft zich ingezet voor het centraal stellen van dierenwelzijn in Straatsburg. Ze pleit voor scherpere regels waar nodig, maar wel met respect voor religieuze tradities.

Woensdag 6 mei wordt het rapport aangenomen over welzijn bij het slachten van vee. CDA-europarlementariër Esther de Lange heeft zich hier voor ingezet door te pleiten voor scherpere regels waar nodig, zoals op het gebied van ritueel slachten. Tevens pleit zij voor het praktisch houden van regels voor de Europese slachters als het gaat om controle op vlees uit derde landen. "We moeten zorgen dat religieuze eisen wel worden gerespecteerd, maar dat ze niet dienen als excuus om de regels te omzeilen, zoals in sommige landen, bijvoorbeeld Frankrijk, regelmatig gebeurt. Verder wil ik dat de Commissie alert is op gelijke eisen voor ingevoerde producten en dat hier ook in de toekomst door bijvoorbeeld etikettering steun wordt gegeven aan onze eigen producenten die wel voldoen aan de hoge Europese welzijnseisen."

Naast dit rapport werd dinsdag jl eindelijk de weg vrijgemaakt voor een Europees verbod op de handel in zeehondenbont. In Nederland is een dergelijk verbod al langer van kracht. Daarnaast werden dinsdag de regels voor dierproeven verscherpt. Esther de Lange is zeer verheugd met beide rapporten. "Hiermee laat Europa zich van een goede kant zien op ethisch vlak. Wij zijn de voortrekkers op gebied van milieu en dierenwelzijn. Dat is een goede zaak, maar vraagt ook om een stukje waardering naar onze producenten toe."

---