Gemeente Haren

Subsidiemogelijkheden herstel kleine landschapselementen

Voorlichtingsavonden op maandag 18 mei en dinsdag 19 mei

07/05/2009

Graafmachine In onze gemeente zijn veel hagen en houtwallen aanwezig. Deze kleine landschapselementen zijn erg kenmerkend voor het buitengebied. Houtwallen en hagen waren vroeger van belang als veekering en perceelsafscheiding. Daarnaast voorzagen houtwallen in de behoefte aan hout. Door tal van oorzaken hebben houtwallen en hagen de afgelopen eeuw hun functie verloren. In 2006 is door Landschapsbeheer Groningen een inventarisatie naar hagen en houtwallen uitgevoerd. Uit deze inventarisatie blijkt dat van de circa 70 kilometer aan houtwal die hier rond 1850 voorkwam in 2006 nog maar één derde aanwezig was!

Om op particuliere gronden de kenmerkende hagen en houtwallen te behouden en terug te brengen, heeft de gemeente Haren samen met Landschapsbeheer Groningen, Provincie Groningen en het Regiopark een herstelplan opgesteld. Op maandag 18 mei en dinsdag 19 mei houden de bovengenoemde partijen in samenwerking met Vereniging Duurzame Landbouw "Stad en Ommeland" een voorlichtingsbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst worden de mogelijkheden van vaak (kosteloos) herstel en aanleg van houtwallen en meidoornhagen onder de aandacht gebracht.

Bijeenkomsten

Op maandag 18 mei start de bijeenkomst om 20.00 uur in dorpshuis de Groenenberg in Glimmen en is bedoeld voor de bewoners van Glimmen en Noordlaren. Op dinsdag 20 mei organiseren wij een avond voor de inwoners van Haren en Onnen. Deze avond begint ook om 20.00 uur en vindt plaats in ontmoetingscentrum De Tiehof in Onnen.

Mocht u verhinderd zijn maar toch interesse hebben in het herstel of de aanleg van een haag of houtwal, dan kunt u contact opnemen met Albert-Erik de Winter van Landschapsbeheer Groningen, telefoonnummer 36 89 797. Vanuit de gemeente kunt u met u vragen terecht bij Guido Hummel op telefoonnummer 53 39 934.