NVA


Persbericht
Amersfoort, 6 mei 2009

Grote instroom Nationaal Regime Mifid

FIDIN roept op tot snelle aanpassing samenwerkingsovereenkomsten

Nu uit het jaarverslag van de AFM, tot grote tevredenheid van Federatie FIDIN, blijkt dat in totaal 7.190 financiële dienstverleners gebruik maken van het Nationaal Regime Mifid, roept FIDIN de aanbieders op om snel de samenwerkingsovereenkomsten aan te passen, zodat deze financiële dienstverleners ook toegang krijgen tot deze markt. Door het Nationaal Regime kan het intermediair ook Mifid-producten in het advies betrekken.

Het Nationaal Regime Mifid trad in werking op 1 juli 2008 en biedt financiële dienstverleners de mogelijkheid om, zonder te moeten voldoen aan alle zware Mifid-eisen, te adviseren in ­ kortweg - beleggingsfondsen, effectenhypotheken en beleggingsrekeningen. Dankzij de inzet van de NVA en NBVA, nu samenwerkend in Federatie FIDIN, is dit beduidend lichtere regime tot stand gekomen.

In 2007 en 2008 heeft FIDIN uitgebreid overleg gevoerd met het ministerie van Financiën en heeft met succes gepleit voor het schrappen van tal van Mifid-eisen. Aan de zwaardere Mifid-bepalingen die gelden voor grote beleggingsinstellingen, zouden maar weinig financiële dienstverleners kunnen voldoen met als gevolg een sterke verschraling van de dienstverlening van het intermediair. Het Nationaal Regime stelt het intermediair in de gelegenheid om in zijn advisering aan de klant ook Mifid-producten te betrekken.

Aanbieders blijven achter
FIDIN maakt zich echter nog zorgen over de beperkte mate waarin aanbieders het intermediair de mogelijkheid bieden om volwaardig te kunnen adviseren op het gebied van Mifid-producten. Nog te vaak ziet FIDIN dat aanbieders het intermediair als cliëntenremisier behandelen, wat onvoldoende recht doet aan de behoefte van het intermediair om klanten te voorzien van laagdrempelig beleggingsadvies.

FIDIN roept de leveranciers op de samenwerkingsovereenkomsten aan te passen, zodat de meer dan zevenduizend intermediairs ook voldoende toegang krijgen tot deze markt. FIDIN-voorzitter Rob Groenemeijer: "Nu het intermediair investeert in kwaliteit en deskundigheid en de brancheorganisaties het intermediair hierin begeleiden, mag het niet zo zijn dat leveranciers deze adviesmarkt nu onmogelijk maken." De Federatie roept de leveranciers op tot snelle actie.

Noot voor redactie (