FNV

2-5-2009

Onderzoek ondergraaft AOW-aanname van kabinet

Het verzet tegen de verhoging van de AOW-leeftijd krijgt bijval uit wetenschappelijke hoek. Het kabinet gaat er vanuit dat de maatregel het rijk op termijn vier miljard euro per jaar bespaart. Maar daar klopt niets van, zegt Willem Velema, expert op het terrein van de sociale zekerheid. Uit zijn onderzoek blijkt dat verdere stijging van de arbeidsparticipatie van ouderen er niet in zit. "Zo zullen ook de voorspelde budgettaire voordelen uitblijven", schreef Velema op 2 mei in de Volkskrant.

Doorwerken Om de voorgespiegelde besparing van vier miljard euro per jaar te bereiken zou minimaal een kwart van de 65-jarigen nog twee jaar moeten doorwerken. En dat terwijl nu slechts 13 procent van de 64-jarigen nog werkt.

Duurder in plaats van voordeliger Daar komt bij dat werkgevers hun oudere werknemers twee jaar langer in dienst moeten houden. Volgens Velema is het voor werkgevers voordeliger ouderen in een vroeger stadium ontslag aan te zeggen. Maar doordat ouderen op de arbeidsmarkt volstrekt kansloos zijn, leidt dat tot meer WW- en WAO-uitkeringen. Aangezien die hoger zijn dan de AOW, is het kabinet per saldo duurder uit in plaats van voordeliger.

`Hogere pensioenleeftijd levert niets op' (nieuwsbericht in de Volkskrant 2 mei 2009)

Donner op drijfzand (betoog van Velema in de Volkskrant 2 mei 2009)