TNS NIPO

TNS NIPO publicaties

7 mei 2009

Stijging binnenlandse vakantieplannen
Ondanks crisis veel plannen voor zomervakantie

Ruim zeventig procent van de Nederlanders wil komende zomer beslist of waarschijnlijk op vakantie. Veertien procent twijfelt nog en vijftien procent geeft aan (waarschijnlijk) niet te gaan. Het aantal Nederlanders met zomervakantieplannen blijft daarmee iets achter bij vorig jaar (-2%). Dit blijkt uit grootschalig onderzoek dat NBTC-NIPO Research heeft uitgevoerd naar de vakantieplannen van de Nederlandse bevolking.

Minder plannen voor buitenlandse vakantie
De meeste zomervakantieplannen betreffen een vakantie in het buitenland. Zo'n 8 miljoen Nederlanders zijn van plan om komende zomer naar het buitenland te gaan. Dit zijn er 250.000 minder dan vorig jaar (-3%). Van de buitenlandse bestemmingen zijn Frankrijk, Spanje en Italië het meest in trek.

Meer belangstelling voor eigen land
Vergeleken met vorig jaar is de belangstelling voor een vakantie in eigen land gestegen met ongeveer 100.000 plannen (+4%). Hiermee is Nederland komende zomer de vakantiebestemming voor zo'n 2,7 miljoen Nederlanders. Als binnenlandse bestemming zijn Gelderland, Drenthe en Zeeland populair. Vooral de bungalowparken (+5%) en de campings (+4%) profiteren van de toegenomen interesse in een binnenlandse vakantie.

Uitgesteld boekingsgedrag
Opvallend is dat het aantal gerealiseerde boekingen voor de zomervakantie achterblijft bij vorig jaar. Ruim de helft van de Nederlanders heeft de zomervakantie al geboekt, maar 3 miljoen Nederlanders met vakantieplannen moeten de vakantie nog regelen.

Technische toelichting
NBTC-NIPO Research heeft onderzoek gedaan naar de vakantieplannen van ruim 8.000 Nederlanders (representatieve steekproef). Het ging daarbij om vakanties van een week of langer in de komende zomerperiode (mei tot en met september).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ad Schalekamp (tel: 020 522 57 89) (TNS NIPO) of met Kees van der Most (tel: 070 370 52 94) (NBTC).

Op de website nbtcniporesearch.nl vindt u meer informatie over NBTC-NIPO Research.