Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
07-05-2009

Sierd Cloetingh nieuw lid Scientific Council ERC

Sierd Cloetingh ­ hoogleraar Tektoniek aan de Vrije Universiteit Amsterdam ­ is een van de drie nieuwe leden van de Scientific Council van de European Research Council (ERC). Hij is daarmee de enige Nederlander in deze wetenschappelijke raad, die de strategie bepaalt van de ERC, het subsidieorgaan van de EU.

Prof. dr. Sierd A.P.L. Cloetingh is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en in 2006 benoemd tot Akademiehoogleraar. Hij doet onderzoek naar tektoniek: de verbinding tussen de diepe aarde en dat wat we aan het oppervlak zien. Zijn bijdragen bestrijken een breed terrein en hebben betrekking op numerieke en analoge modellering van sedimentaire bekkens op diverse schalen, platentektoniek in extensieve en compressieve gebieden, en gebergtevorming.

Cloetingh geniet internationale erkenning als toonaangevende wetenschapper op het gebied van het modelleren van geodynamische processen in de lithosfeer, met name ten aanzien van sedimentaire bekkens. Hij vervult een sleutelrol in de internationale aardwetenschappelijke wereld en heeft het Netherlands Research Centre for Integrated Solid Earth Science (ISES) opgezet: 1 van de zes top-onderzoekscholen in Nederland, waarin onderzoekers van de Vrije Universiteit, Universiteit Utrecht en de Technische Universiteit Delft samenwerken. Tot dusverre zijn 55 promovendi van 18 verschillende nationaliteiten bij hem gepromoveerd.

De Scientific Council is een onafhankelijk orgaan dat de wetenschappelijke strategie van de ERC bepaald. Cloetingh treedt samen met de twee andere nieuwe leden Prof. Carlos M. Duarte (Spanish Council for Scientific Research (CSIC)) en Prof. Henrietta L. Moore (University of Cambridge) toe tot de wetenschappelijke raad die dan uit 22 leden bestaat.