GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Sargentini tevreden over nieuwe stap naar Europees asielbeleid

Amsterdam, 7 mei 2009 - Vandaag stemde het Europees Parlement over een pakket aan Europese regels over asielbeleid. GroenLinks-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen Judith Sargentini is verheugd over de toenemende samenwerking en solidariteit tussen de Europese landen. Wel vindt zij dat er nog een lange weg te gaan is voordat er een humaan Europees asielbeleid ligt.

GroenLinks is warm voorstander van een Europees asielbeleid. "De binnengrenzen zijn allang verdwenen, maar elk land hanteert nog steeds zijn eigen regels op het gebied van asiel. Dat leidt ertoe dat landen proberen hun wetgeving steeds strenger te maken dan die van hun buurlanden. Dat is spelen met mensenlevens. Een Europees asielbeleid kan daaraan een eind maken," vindt Sargentini.

Volgens Sargentini zijn er in de EU grote ongelijkheden tussen landen. "Nederland stuurt bijvoorbeeld in principe geen homoseksuele asielzoekers terug naar Iran, terwijl Griekenland dat wel doet. Ik zou graag zien dat de Europese lidstaten er samen voor kiezen om dat niet meer te doen."

Ook is GroenLinks blij met het voorstel om landen aan de buitengrenzen meer ondersteuning te geven. "Malta of Griekenland hebben nu de kennis en de middelen niet om alle vluchtelingen op een goede manier op te kunnen vangen en een eerlijke procedure te geven. Daar moet verandering in komen," aldus Sargentini.




GroenLinks in de Europese Unie