Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


07.05.2009

Verbruik duurzame energie groeit

Het verbruik van duurzame energie in Nederland is in 2008 gegroeid van 2,9 naar 3,4 % van het binnenlands energieverbruik, aldus berichtgeving van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat komt vooral doordat biomassa en windenergie meer bijdragen. De Nederlandse overheid streeft naar 20 % duurzame energie in 2020.

Verbruik van duurzame energie

Meer biomassa
De bijdrage van biomassa aan de energievoorziening steeg in 2008 van
1,8 naar 2,2%. Dit heeft te maken met de toename van het meestoken van biomassa in elektriciteitscentrales. Daarnaast zijn ook drie middelgrote installaties in gebruik genomen die afvalhout en mest omzetten in elektriciteit. Verder nam ook het gebruik van biobrandstoffen in het wegverkeer wat toe.

Verbruik biobrandstoffen in het wegverkeer

Lichte groei van biobrandstoffen in het wegverkeer Het verbruik van biobrandstoffen door het wegverkeer groeide dit jaar licht van 2,8 naar 3,0 % van het totale verbruik van benzine en diesel. Er zijn vorig jaar in de verkochte benzine en diesel iets minder biobrandstoffen bijgemengd dan is voorgeschreven. Dat kan vooral verklaard worden doordat er in 2007 aanzienlijk meer dan de verplichte hoeveelheid was bijgemengd. Deze extra inspanning mogen de leveranciers meenemen naar volgende jaren.

De productie van biodiesel is in Nederland volgens het CBS in 2008 licht gedaald tot 83.000 ton.

Klik hier voor meer informatie.