Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


06.05.2009

GR: Extra inname foliumzuur en vitamines D, K en B12 alleen voor risicogroepen

Een gevarieerde voeding volgens de Richtlijnen Goede Voeding levert voldoende microvoedingsstoffen (vitamines, mineralen en spoorelementen) voor het merendeel van de gezonde bevolking. Dit schrijft de Gezondheidsraad in een advies dat op 27 april j.l. is aangeboden aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Alleen bepaalde risicogroepen hebben extra foliumzuur of vitamines D, K en/of B12 nodig.

In het algemeen blijkt dat voeding volgens de Richtlijnen Goede Voeding volstaat. Voor bepaalde risicogroepen is suppletie echter aan te bevelen voor vier microvoedingsstoffen: extra foliumzuur voor vrouwen rond de conceptie; extra vitamine D voor jonge kinderen, mensen die onvoldoende buitenkomen of een donkere huidkleur hebben, vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, vrouwen die een sluier dragen, vrouwen vanaf 50 jaar, en mannen vanaf 70 jaar; extra vitamine K voor pasgeborenen; en tenslotte extra vitamine B12 voor veganisten.

Het advies van de Gezondheidsraad is in lijn met het Europese beleid dat als doel heeft dat een zo groot mogelijk deel van de bevolking voldoende microvoedingsstoffen binnen krijgt. Tegelijkertijd mogen echter zo min mogelijk mensen het risico lopen op een inname die hoger is dan de vastgestelde veilige bovengrens. Daarom is het wenselijk dat mensen die supplementen of verrijkte voedingsmiddelen gebruiken, uit deze producten maximaal een keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van microvoedingsstoffen per dag innemen in aanvulling op de uit de voeding verkregen microvoedingstoffen.

De Gezondheidsraad beveelt aan aanvullend onderzoek uit te voeren naar de inname van microvoedingsstoffen door mensen met een Turkse, Marokkaanse of Surinaamse achtergrond; naar eventuele nadelige gezondheidseffecten van een lage ijzerstatus bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd; en naar de voor kinderen veilige bovengrenzen van inname van microvoedingsstoffen, omdat hierover onvoldoende bekend is.

Download hier het rapport van de Gezondheidsraad.