Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


06.05.2009

Nieuwe regels levensmiddelenadditieven begin 2010 van kracht

De nieuwe regels omtrent enzymen, additieven en smaakstoffen zijn vastgelegd in het zgn."Food Improvement Agents Package (FIAP). Deze nieuwe wetgeving zal de huidige regelgeving vereenvoudigen, bijwerken en aanpassen aan de recentste wetenschappelijke bevindingen.

Het FIAP bevat drie verordeningen aangaande enzymen, additieven en smaakstoffen. De vierde regelt de gemeenschappelijke goedkeuringsprocedure om een stof in de EU op de markt te mogen brengen.

* Verordening (EG) nr. 1331/2008 : tot vaststelling van een gemeenschappelijke goedkeuringsprocedure voor levensmiddelenadditieven, voedingsenzymen en levensmiddelenaroma's. Zij is van toepassing met ingang van 20 januari 2010.

* Verordening (EG) nr. 1332/2008 : inzake voedingsenzymen tot wijziging van Richtlijn 83/417/EEG, Verordening (EG) nr. 1493/1999, Richtlijn 2000/13/EG, Richtlijn 2001/112/EG van de Raad en Verordening (EG) nr. 258/97. Zij is van toepassing met ingang van 20 januari 2010.

* Verordening (EG) nr. 1333/2008 : inzake levensmiddelenadditieven en tot vervanging van Richtlijn 94/36/EG (inzake kleurstoffen in levensmiddelen) en Richtlijn 95/2/EG (additieven anders dan kleurstoffen en zoetstoffen). Zij is van toepassing met ingang van 20 januari 2010.

* Verordening (EG) nr. 1334/2008 : inzake aroma's en bepaalde voedselingrediënten met aromatiserende eigenschappen voor gebruik in levensmiddelen en tot wijziging van Verordening Nr. 1601/91 van de Raad, Verordening Nr. 2232/96, Verordening Nr. 110/2008 en Richtlijn 2000/13/EG. Zij is van toepassing met ingang van 20 januari 2011.

Tot de data van vankrachtwording blijft de huidige wetgeving gelden.

Voor de categorieën enzymen, additieven en smaakstoffen worden lijsten van gemachtigde producten opgesteld, met voorwaarden van gebruik en regels over etikettering. Alleen deze producten mogen worden gebruikt in de voeding onder gespecificeerde gebruiksvoorwaarden. De Europese Commissie zal de lijsten van toegestane producten beheren op basis van een risicoanalyse van de European Food Safety Authority (EFSA).

Zie voor meer informatie nieuwsbrief Voeding en Gezondheid van 29-07-2008.