Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


06.05.2009

Toevoegen lycopeen toegestaan in vetten en dressings

Synthetisch lycopeen en lycopeen uit Blakeslea trispora mogen in bepaalde levensmiddelencategorieën als nieuw voedingsingrediënt in de Europese Gemeenschap worden toegepast. Hieronder valt ook de levensmiddelencategorie Vetten en Dressings.

Voor synthetisch lycopeen is dit vastgelegd in beschikking 2009/348/EG en beschikking 2009/362/EG van de Europese Commissie. Voor lycopeen uit Blakeslea trispora is dit vastgelegd in beschikking 2009/365/EG .

De ondernemingen BASF en DSM Nutritional Product Ltd hebben officieel toestemming gekregen om synthetisch lycopeen als nieuw voedselingrediënt in de handel te brengen volgens respectievelijk beschikking 2009/348/EG en beschikking 2009/362/EG. Het verzoek om lycopeen uit Blakeslea trispora als nieuw voedselingrediënt in de handel te brengen was ingediend door Vitatene. Voor alle drie beschikkingen geldt dat de vergunning voor het gebruik van de verschillende lycopenen onder dezelfde voorwaarden wordt verleend.

EFSA heeft geconcludeerd dat de consumptie van lycopeen door de gemiddelde gebruiker onder aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) zal blijven, maar dat bij sommige gebruikers van lycopeen de ADI kan worden overschreven. Daarom is een lijst opgesteld met levensmiddelen waaraan lycopeen mag worden toegevoegd. In deze lijst is ook de levensmiddelencategorie Vetten en Dressings opgenomen waarvoor geldt dat producten binnen deze groep een maximaal lycopeengehalte van 10 mg/100 gram mogen bevatten.

Ook is vastgesteld dat de ondernemingen die lycopeen in producten willen verwerken een monitoringsprogramma moeten opstellen dat moet worden uitgevoerd bij het in de handel brengen van een levensmiddel met lycopeen. Dit programma omvat de verstrekking van informatie over de gebruiksniveaus van lycopeen in levensmiddelen. De Commissie moet de EFSA in 2013 raadplegen om de door het bedrijfsleven verstrekte informatie te toetsen.

Toelating van nieuwe voedingsmiddelen en nieuwe voedselingrediënten wordt geregeld in de EU-Novel Foods-verordening (EG) Nr. 258/97 .