Gemeente Drechterland

7-5-2009
Een afschuwelijke min

Burgemeester reageert op drama Koninginnedag

Deze Koninginnedag hadden noch ik, noch u zo willen meemaken.

Van een dikke plus, naar een afschuwelijke min

Het is donderdagochtend 30 april. Op het Raadhuisplein prijzen kinderen op fleurige kleedjes hun oude speelgoed aan. Met mooi weer en zoveel gezelligheid belooft het een geweldige Koninginnedag te worden. Overal in Nederland is lang gewerkt aan een dagprogramma. In Apeldoorn zelfs twee jaar. Ook ons programma zag er weer puik uit, dankzij de inzet van vele vrijwilligers van de oranjecomités. Ook dit jaar wilden wij met al die vrijwilligers genieten van deze traditie.

In het begin van de middag werd onze tocht langs de dorpskernen wreed verstoord. De fragmenten die ons onderweg bereikten, gaven nog niet de impact aan die later op de middag heel Nederland in de greep zou nemen.

Kort na twee uur kreeg ik, net als alle andere burgemeesters in de regie een advies van de korpsbeheerder. De gestarte activiteiten mogen tot de geplande eindtijd doorlopen, maar nieuwe activiteiten worden afgelast. Wij braken onze tocht af en ik ging met dit advies naar de verschillende locaties. Ik ondervond een mengeling van begrip en teleurstelling. Begrijpelijk als je deze dag maanden hebt voorbereid, maar iedereen stemde in met mijn verzoek.

Een heel andere mengeling vond ik een paar dagen later in mijn e-mailbox. Zoals die anonieme mail met de zin: âBedankt burgemeester voor het verpesten van mijn Koninginnedag, zeker geen dorpsgevoel. Apeldoorn is ver van ons bedâ. Maar ook een mail met een heel andere insteek: âGroot schandaal waarom werd er om 17.00 uur nog gefeest?â.

Ik vind het jammer, dat een aantal inwoners snelle conclusies trekken die, in mijn ogen, niet op feiten gebaseerd zijn. Er zitten wel eens vaker mailtjes in mijn e-mailbox met een dikke min over een bepaald onderwerp, maar deze Koninginnedag hadden noch ik, noch u zo willen meemaken. Wat mij betreft maken we volgend jaar, allemaal, van Koninginnedag weer een dikke plus.

Rob van der Riet, burgemeester