Rochdale


Purmerend, 7 mei 2009

Senioren wooncomplex Zuidland krijgen 'kookhulp' tijdens officiele opening

Onderzoek wijst uit dat mede door de vergrijzing in Nederland het tekort aan geschikte seniorenwoningen in 2015 zal oplopen tot 400.000. Woningstichting Rochdale draagt een steentje bij om dit niet zover te laten komen en heeft samen met de Zorgcirkel het nieuwe woonzorgcomplex Zuidland in Purmerend Weidevenne gerealiseerd. Omdat alle vrije sectorwoningen beschikken over technische snufjes zoals een inductie kookplaat en een combimagnetron, worden de bewoners op 11, 12 en 13 mei officieel welkom geheten met bijzondere kookhulp om lekker te eten.

Automatisch
Van de 77 appartementen vallen er 30 in de sociale huursector en 47 in de vrije huursector. Alle vrije sector huurwoningen beschikken naast een automatisch kooktoestel over technische snufjes die als doel hebben om energie te besparen en die de bewoners extra veiligheid en comfort bieden. Zo kan er voor worden gekozen dat bij binnenkomst in de woning het licht in de hal automatisch aangaat en bij het verlaten van de woning. Daarnaast krijgen de appartementen een videofooninstallatie, zodat de bewoners kunnen zien wie er aanbelt. Alle huurwoningen in het complex zijn rolstoeltoegankelijk. De toekomstige bewoners van de huurwoningen kunnen tegen betaling gebruik maken van zorg op maat. Dit wordt vanuit het zorgcentrum aangeboden. Eén van de mogelijkheden is een abonnement op een alarmeringssysteem waarmee bewoners in geval van nood automatisch in contact komen met een hulpverlener van de Zorgcirkel.

Vergrijzing
De ouderenorganisaties ANBO voor 50-plussers, PCOB en Unie KBO hebben in het voorjaar van 2007 voor de derde keer een landelijk onderzoek uitgevoerd naar het lokaal beleid ouderenhuisvesting. Alle gemeenten werden verzocht deel te nemen aan dit onderzoek, ruim een derde heeft gehoor gegeven aan deze oproep. De uitkomsten zijn verontrustend. Door de vergrijzing neemt de vraag naar woningen alleen maar toe. Bij vier op de vijf gemeenten is het aanbod van seniorenwoningen kleiner dan de vraag. De meeste gemeenten hebben ook geen specifieke woonvoorzieningen voor allochtone ouderen. In Nederland zal het tekort aan geschikte seniorenwoningen in 2015 zijn opgelopen tot 400.000.