Groen!

Groen! geeft mensen met een handicap een stem want ook hun levenskwaliteit telt

door Mieke Vogels (Vlaamse fractie), Bart Caron (Vlaamse fractie) op 7 mei 2009 in "Gezin, welzijn en zorg"

Op de verkiezingslijsten van Groen! staan verschillende kandidaten met een handicap. Allen nemen ze morgen deel aan de nationale betoging van de gehandicaptensector die Groen! steunt. Maar er is meer, Mieke Vogels, Bart Caron, Elke Decruynaere en andere kandidaten van Groen! engageren zich morgen als persoonlijk assistent voor 1 dag. Zo maken zij het mogelijk dat mensen die het zonder hulp moeten stellen, toch hun stem kunnen laten horen.

Peter Vanhoutte uit Desselgem (13de op de lijst West-Vlaanderen) lanceerde vorige week een oproep en zorgde voor de match tussen de Groen!e assistenten en de deelnemers aan de betoging. Zelf is hij doofblind en geëngageerd in de emancipatiebeweging van mensen met een handicap. Ook Armand Vanderschelden (17de plaats Oost-Vlaanderen) ondervindt dagelijks aan de lijve hoe ontoegankelijk onze samenleving is. Maar zijn rolstoel belette hem niet om op de barricaden te staan voor gelijke rechten. Hij stond mee aan de wieg van de vzw GRIP (Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap).

Gents gemeenteraadslid Elke Decruynaere (3de plaats Oost-Vlaanderen) leerde Armand kennen als Armando Dios. Dat is zijn artiestennaam want Armando noemt zichzelf de eerste sitdown comedian. Elke heeft zelf een broer met een ernstig verstandelijke handicap en werkte 5 jaar als beleidsmedewerker voor de vzw GRIP. Ook Marijke Devos (14de plaats West-Vlaanderen) werkt in de sector want zij is aan de slag als persoonlijk assistent bij mensen die met een PAB (Persoonlijk Assistentie Budget) werken. Gerry Guldentops ten slotte staat 14de opvolgersplaats op de Antwerpse lijst en neemt zijn blindegeleidenhond Woef deel aan de betoging. Maar ook hij zal een groene assistent goed kunnen gebruiken.

Op het einde van de betoging zal voormalig Minister van Welzijn en huidig partijvoorzitter Mieke Vogels de manifestanten opwachten aan de Koolstraat. Want Groen! steunt de vragen van de manifestanten om meer te investeren in de zorg en om dit geld op een andere wijze in te zetten. Mieke Vogels: "Vorige week legde de CD&V-minister van Welzijn Heeren een nieuw meerjarenplan voor de gehandicaptenzorg voor waaruit overduidelijk blijkt dat vijf jaar en drie CD&V-ministers van Welzijn later niet de wachtlijsten maar wel de beloftes zijn weggesmolten als sneeuw voor de zon. Het aantal personen op de wachtlijsten is gewoonweg verdubbeld. Dit meerjarenplan is de directe aanleiding geweest voor de betoging van morgenwant het bevat geen concrete engagementen."

Vlaams parlementslid Bart Caron vult aan: "Groen! diende een amendement in en vroeg de parlementsleden van de CD&V om hun beloftes waar te maken en zich te engageren om in de volgende legislatuur jaarlijks 3% extra middelen vrij te maken. Alleen dan is de belofte om de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg weg te werken geloofwaardig."

Contact: Mieke Vogels -
Deel Deel
Mieke Vogels

Voorzitter Groen!
Lijsttrekker - Vlaams Parlement - Antwerpen
Bart Caron

Lijsttrekker
Vlaams Parlement - West-Vlaanderen