Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Tanzaniaanse kip heeft een maag vol zand

7 mei 2009
Nummer: N

De 31,5 miljoen dorpskippen die in Tanzania rondscharrelen, zijn ondervoed. Daardoor leggen ze weinig eieren, groeien ze langzaam en gaan ze vaak vroegtijdig dood door ziekte of predatie. Met eenvoudige maatregelen kunnen kippenhouders een veel betere productie halen., stelt promovendus dr. Ezekiel Hamisi Goromela van Wageningen Universiteit.

Goromela ondervroeg ruim driehonderd huishoudens in vier dorpen. Ook analyseerde hij de krop- en maaginhoud van de kippen in deze dorpen. Naast 29 procent granen, 2 procent groenten en 3,5 procent zaden vond hij 23 procent zand en 41,5 procent ongedefinieerd materiaal in de kippen â ze waren ondervoed.
Na een experiment constateerde Hamisi Goromela dat de kippen in het droge seizoen behoefte hebben aan extra eiwitten en in het regenseizoen aan energierijk voer. Hij adviseert bijvoeren met lokaal aanwezige voedselbronnen. De zeer lage eierproductie â dertig tot vijftig eieren per jaar â kan omhoog naar zeventig door de hen eerder weg te halen bij haar kuikens en eerder bij de haan te zetten, aldus Goromela. Ook zouden kuikens de eerste acht weken moeten worden opgesloten in een hok.

De dorpskippen worden doorgaans verzorgd door vrouwen en kinderen. Ze zijn belangrijk voor voedselzekerheid en het inkomen van veel boerenfamilies in Tanzania. Desondanks zijn er nooit initiatieven geweest van de Tanziniaanse overheid om via voorlichting over betere voeding en management de productiviteit van de pluimveestapel te verbeteren, constateert Goromela. Hij adviseert de overheid om cursussen op te zetten, zodat kippenhouders de basisvaardigheden leren voor het gezond houden van hun pluimvee.

Goromela, werkzaam bij het veeteeltkundig onderzoeksinstituut Mpwapwa in Tanzania, ontving een promotiebeurs van Nuffic.

Ezekiel Hamisi Goromela promoveerde op 28 april bij prof. dr. Martin Verstegen, emeritus hoogleraar Diervoeding aan Wageningen Universiteit. / Albert Sikkema

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@wur.nl. Zie archief op http://www.resource-online.nl.