Wageningen Universiteit en Researchcentrum zoeken massaal het ijs op Zuidpooldiertjes zoeken massaal het ijs op

7 mei 2009

Pal onder het drijvende ijs van Antarctica komen in groten getale kleine zeediertjes voor die een belangrijke plek innemen in de voedselketen. Onderzoeker dr. Hauke Flores, van Wageningen IMARES, onderdeel van Wageningen UR, ontdekte dat de dichtheid aan kreeftjes, visjes en andere organismen hier vele malen groter is dan in open water.

Lange tijd was het leven direct onder de ijsschotsen een verborgen wereld. Maar met een speciaal gemaakt visnet kreeg onderzoeker Flores toegang tot het grensvlak tussen het drijvende Antarctische ijs en het zeewater eronder.

Hij ontdekte dat de onderkant van het ijs de spil vormt van de Antarctische voedselketen. âIn en onder het ijs groeien algen die de gehele productie van het ecosysteem uitmakenâ, vertelt Flores. âDraai een ijsschots om en je zult zien dat de onderkant helemaal groen is.â

Kleine zeedieren, zoals krill en vleugelslakken, voeden zich massaal op de algen en zijn zelf weer prooi voor grotere dieren, zoals walvissen, pinguïns en zeehonden. âDe kleine zeediertjes brengen zo de energie die door algen als biomassa is vastgelegd, dieper het water inâ, vertelt Flores.

Biologen vermoedden al langer dat de onderkant van het ijs een belangrijke rol speelt in de biodiversiteit van de Zuidpool, maar kwantitatieve gegevens ontbraken nog. âHet is moeilijk om erbij te komenâ, verklaart Flores.
Met collegaâs maakte hij een net dat de naam Surface and Under Water Trawl (SUIT) heeft gekregen. De basis bestaat uit een zwaar frame dat tegen een stootje kan. Onder het frame hangt een visnet. Grote drijvers bovenop het frame voorkomen dat het zinkt.

In vijf jaar tijd bracht Flores vier keer een paar maanden door op het Duitse onderzoeksschip de Polarstern in Antarctica. Daar trok hij de SUIT elke nacht onder vier tot acht kilometer ijs door en analyseerde hij de vangst.

Met de resultaten van het onderzoek kunnen de gevolgen van klimaatsverandering voor het Antarctisch ecosysteem beter worden ingeschat. Als ijsschotsen smelten, heeft dat mogelijk een dramatisch effect op al het leven in de Antarctisch oceaan. Door de opwarming van de aarde wordt het ijs steeds dunner en volgens Flores minder geschikt voor algen en zeedieren. Een afname in de dichtheid van het zeeleven pal onder het ijs werkt door tot ver in de voedselketen.

Hauke Flores promoveerde op 1 mei bij prof. Wim Wolff van Rijksuniversiteit Groningen. Hij voerde zijn onderzoek uit bij Wageningen IMARES. / Laurien Holtjer

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@wur.nl. Zie archief op http://www.resource-online.nl.

Noot
Het promotie-onderzoek van Hauke Flores is financieel mogelijk gemaakt door het ministerie van LNV en door NWO.