Werkgevers Grafimedia schuiven verantwoordelijkheid af

07/05/2009 13:28

FNV KIEM

Een overleg tussen FNV KIEM en CNV Media met de werkgevers over de cao Grafimedia is woensdagavond uitgelopen op niets. De werkgevers willen de loonsverhoging van 2,75 procent per 1 juli aanstaande niet betalen. Zij willen de loonsverhoging uitsmeren over meerdere jaren waarbij ze voor 2009 het liefst 0% willen betalen, 1% in 2009 en de rest in 2010 en 2011. Dit bod is door FNV KIEM resoluut afgewezen.

"Een cao openbreken is eigenlijk not done. Bovendien is 2 jaar geleden juist een langlopende cao afgesproken voor een stuk rust en duidelijkheid in de sector. We waren bereid om te praten maar dan wel richting een oplossing die voor alle partijen aanvaardbaar was. Voorstel van de werkgevers leek daar totaal niet op," zegt Edwin Bouwers, bestuurder bij FNV KIEM.

Buiten het feit dat de werkgevers de loonsverhoging niet willen betalen, willen zij nu ook niet meer meewerken aan een gezamenlijk mobiliteitscentrum voor de sector. "Juist in deze economisch zware tijden is het belangrijk een vangnet te creëren voor de mensen die hun baan verliezen. Wanneer je dit niet doet, loop je een groot risico om talenten voor altijd voor deze sector te verliezen. Er zijn subsidieregelingen om een dergelijk centrum op te zetten. Maar de werkgevers hebben nu besloten om er helemaal vanaf te zien. Werkgevers wilden geen enkele werkgelegenheidsgaranties afspreken en wel aan gemaakte afspraken tornen. Dat vind ik bijzonder stuitend," aldus Bouwers.

Aan het eind van het gesprek hebben de werkgevers gedreigd de cao Grafimedia niet na te leven. FNV KIEM informeert haar leden over de stand van zaken en streeft naar een eigen mobiliteitscentrum om de leden zo goed mogelijk bij te kunnen staan, juist in deze economisch moeilijke tijden.





http://www.fnvkiem.nl