Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 5. Mei

Praktische handreiking verhuur via Leegstandwet

07-05-2009

De Leegstandwet biedt de mogelijkheid om koopwoningen in afwachting van verkoop tijdelijk te verhuren. Een groot deel van de huurbescherming geldt dan niet. In een vandaag verschenen brochure voor gemeenten staat praktische informatie over de regelgeving rond de uitvoering van de Leegstandwet.

De brochure is coproductie van De Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het ministerie van VROM/WWI en bevat voorbeelden, een stappenplan, voorbeeldvergunningen en geeft antwoorden op veelgestelde vragen. De brochure is ook geschikt voor particulieren die hun woning willen verhuren.

Vergunning gemeente
De verhuurder moet als hij tijdelijk wil verhuren een vergunning aanvragen bij de gemeente. De gemeente kan de vergunning afgegeven voor maximaal twee jaar, te verlengen tot een periode van vijf jaar. In de vergunning is een maximale huurprijs opgenomen. De opzegtermijn voor de verhuurder is drie maanden. De huurder kan met een maand de huur opzeggen. De huurovereenkomst stopt automatisch als de vergunning is verlopen.

Download hier de brochure op de site van de VNG