Partij van de Arbeid

Humaan Europees asielbeleid

07-05-2009 02:11

Het Europees Parlement heeft gestemd over maatregelen die de opvang van asielzoekers in de Europese lidstaten beter op elkaar afstemmen en de rechten van asielzoekers in Europa beter waarborgen. Europarlementariër Emine Bozkurt: Een gezamenlijk Europees asielbeleid moet niet alleen een effectief, maar ook een humaan beleid zijn.

De Europese sociaaldemocraten hebben zich hard gemaakt voor een duidelijk en menselijk asielbeleid. Bozkurt: Mensen die hun land ontvluchten vanwege de onveilige situatie daar, hebben het fundamentele recht om bij binnenkomst in de EU, op een correcte en humane manier behandeld te worden. Dat wil zeggen dat ze niet als criminelen opgesloten mogen worden. Dat betekent ook dat ze in een taal, die ze redelijkerwijs kunnen begrijpen, geholpen moeten worden.

Volgens de aangepaste regels voor een Europees asielbeleid is opsluiting van een onbegeleide minderjarige asielzoeker in geen enkel geval mogelijk en is het recht op gezinshereniging uitgebreid.

Het Europese Parlement heeft ook ingestemd met extra steun aan die Europese lidstaten die een grote stroom asielzoekers te verwerken hebben. De zuidelijke landen zoals Italië, Spanje, Griekenland en Malta kunnen om advies, ondersteuning en geld vragen via een nieuw Europees asielagentschap. Die landen moeten in de eerste plaats hun eigen problemen oplossen en de opvang van vluchtelingen verbeteren. Gezien de toestroom is Europa wel bereid ze hierin te helpen, zegt Bozkurt, maar asielzoekers kunnen vanuit die landen niet zomaar doorgestuurd worden naar andere EU-landen, daar zijn duidelijke afspraken over gemaakt.

De stemming in het Europese Parlement is een eerste stap naar een gezamenlijk Europees asielbeleid. De Europese ministers moeten zich nog uitspreken over dit voorgestelde pakket aan maatregelen.