Stichting Natuur en Milieu

Redding tropisch bos voor consument vrijwel kosteloos

7 mei 2009 - Voor de productie van vlees hoeft helemaal geen tropisch bos te worden gekapt. Het veevoer kan namelijk net zo goed in Europa worden geproduceerd. Daarmee red je voor maar 2,50 per consument per jaar een oerwoud zo groot als de provincie Zuid-Holland, en gaan we de klimaatverandering tegen. Dit blijkt uit een studie van Natuur en Milieu.

Soja hoeft niet meer gebruikt te worden voor veevoer. Het is namelijk zowel technisch als economisch goed te vervangen door Europese eiwitbronnen zoals tarwe, koolzaad en aardappel. Dit blijkt uit een zojuist uitgebrachte studie van Natuur en Milieu. Gangbaar varkensvoer met 10% soja is slechts 1 euro per 100 kilo goedkoper: dat is 3 cent per kilo varkensvlees. Omgerekend naar de gemiddelde vleesconsumptie betekent dit dat elke Nederlander voor slechts 2,50 per jaar het oerwoud zou kunnen redden. In een van de doorgerekende combinaties was vervanging door Europees eiwit zelfs goedkoper.

Erwten en bonen
Het onderzoek geeft aan dat er voor de vervanging van soja in varkensvoer van de ge-hele Nederlandse varkensindustrie circa 350.000 hectare met erwten, koolzaad, tarwe en zonnebloemzaad nodig is en dat dit -behalve voor erwten- in West-Europa beschikbaar is zonder grote verstoring van de eiwitmarkt. Het onderzoek van Natuur en Milieu is uitgevoerd door Bureau Vahl Feed & Health met de gangbare software die mengvoerbedrijven hanteren voor de optimalisatie van veevoer. Tijdens het onderzoek zijn de actuele dag-prijzen gehanteerd. Soja zorgt voor een groot deel voor de eiwitvoorziening van de vlees- en melkindustrie, maar heeft als groot nadeel dat er grote delen tropisch oerwoud in Latijns-Amerika voor worden gekapt. Vervangende eiwitbronnen in Europa zijn onder meer granen, koolzaad, erwten, bonen. Erwten en bonen hebben daarnaast het voordeel dat het goed in de ak-kerbouwproductie past: het legt stikstof in de bodem vast.

Nu blijkt dat er voldoende alternatieven voor soja beschikbaar zijn en dit snel ingevoerd kan worden, roept Natuur en Milieu de partijen in de vleessector op om stappen te zetten om een bijdrage te leveren aan de redding van het tropisch bos. Supermarkten, consumenten van vlees en mengvoederbedrijven kunnen het goede voorbeeld geven.

Het complete rapport van Vahl Feed and Health is hier te raadplegen.

Publicatiedatum: 07-05-2009