Platform Biologica


Groei biologische verkoop maakt varkensdans mogelijk 7 mei 2009

Onlangs vond in Rucphen een varkensdans plaats. De zeugen van de familie Martens, die onlangs omschakelde van gangbaar naar biologisch, mochten voor het eerst de stal uit, de modderpoel in. Dankzij de groei van de biologische vleesverkoop kan de familie Martens de varkens biologisch gaan houden.

Het bedrijf deed al eerder een poging om biologisch te worden, maar moest, tegen hun wens, in 2004 weer terugschakelen naar gangbaar omdat de zaken financieel niet goed liepen. Inmiddels kan de familie de staldeuren als gevolg van de groei in de afgelopen jaren weer openen voor biologische zeugen.

Verkoop biologisch vlees blijft stijgen
Ook in het eerste kwartaal van 2009 was de verkoop van biologische vleesproducten van De Groene Weg, de grootste
biovleesleverancier, fors hoger dan een jaar geleden. Het biologisch vlees van De Groene Weg wordt verkocht via de ambachtelijke slagerijen van De Groene Weg maar vooral via het supermarktkanaal. De toenemende aandacht voor dierenwelzijn en duurzaamheid zorgt voor een standvastige consumptie van biologisch vlees en vleeswaren in Nederland. Tijdens het recente Bio-Congres werd gemeld dat de afzet van biologisch vlees en vleeswaren in Nederland over heel 2008 bovengemiddeld was gestegen.

Biologische varkens hebben het beter
Biologische varkens hebben meer ruimte en blijven langer bij hun moeder. Ze hebben stro om te wroeten, mogen naar buiten en ondergaan geen ingrepen zoals staart- en tandenknippen. Ze krijgen geen preventieve antibiotica. De moedervarkens hebben weidegang en vaak een modderpoel. Natuurlijk krijgen ze ook biologisch geteeld voer.