Provincie Overijssel

Aandacht voor energiebesparing tijdens conferentie `Wonen in een energiebedrijf'

earthship_1.jpg (30 Kb)

Woningcorporaties, bouwbedrijven en projectontwikkelaars buigen zich op 13 mei samen met beleidsmakers van de provincie, het rijk en de Overijsselse gemeenten over energiebesparing in de woningbouw. In Overijssel zijn ruim 150.000 woningen hard toe aan energiebesparende maatregelen. Het gaat vooral om de bestaande woningvoorraad.

Centraal staan de vragen:

* Hoe kunnen subsidies, innovaties en concrete projecten elkaar versterken?

* Welke kansen ligger er voor de verschillende partijen afzonderlijk en gezamenlijk?

* Welke stappen zetten we naar een betere energiebalans in woningen?

Met als doel winst te genereren voor het milieu en voor de bewoners. Met als belangrijk bijeffect: een investeringsimpuls voor de bouwsector, als tegenwicht voor de afnemende nieuwbouw ten gevolge van de economische recessie. Het programma gaat in op diverse (financiële) regelingen van de provincie en het rijk.

Impuls
Tijdens de conferentie schenkt gedeputeerde Theo Rietkerk aandacht aan een voorstel aan Provinciale Staten voor een extra impuls voor energiebesparing in de bestaande woningvoorraad. Dezelfde avond zullen Provinciale Staten een besluit nemen. Hans van der Vlist, secretaris-generaal milieu van het ministerie van VROM, geeft een toelichting op de diverse rijksimpulsen rond energiebesparing. Architect Jón Kristinsson geeft een lezing over samenwerking tussen Overijsselse bedrijven voor innovatieve energieoplossingen, getiteld `Twente gaat weer weven'.

Excursie
Verder komen er sprekers uit de bouwsector (DLH), de woningcorporatiewereld (WoonFriesland) en gemeenten (wethouder Van der Zee, gemeente Enschede) aan het woord. Voorts worden toonaangevende innovatieve samenwerkingsprojecten en producten gepresenteerd. Het programma wordt afgesloten met een (facultatieve) excursie naar theehuis Earthship in aanbouw, park Nooterhof. Dit is het eerste aardehuis in de Benelux.

* Datum: woensdag 13 mei 2009

* Plaats: provinciehuis Zwolle

* Tijdstip: van 09.00 uur tot 13.15 uur, gevolgd door een rondleiding van ca. 1 uur in Earthship, park Nooterhof