Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Thema-avond kleurrijke basisscholen

07-mei-2009

Donderdag 22 april vond de thema avond kleurrijke basisscholen plaats in de raadzaal van het stadsdeelkantoor Zuideramstel.

Dit initiatief is georganiseerd door de deelraad van Zuideramstel. Tijdens deze avond ging de raad in discussie met ouders, leerkrachten en directies van scholen over kleurrijke basisscholen. Dit om meer zicht te krijgen op de ontwikkelingen rondom witte en zwarte scholen in Zuideramstel.

De avond werd geopend door Bowen Paulle, socioloog aan de UVA. Hij presenteerde zijn onderzoek naar het bevorderen van kleurrijke basisscholen. Hij heeft met name benadrukt dat het niet gaat om kleur maar om sociale achterstand. Daarom is het het belangrijk om te voorkomen dat scholen een te hoge concentratie achterstandskinderen hebben.

Bert Meijer, directeur van de St. Catharinaschool, Lenny Fritz, ouder van een leerling van de St. Catharinaschool, Taco Stroo, directeur van de Dongeschool en Debbie Keijner, directeur van de Maas en Waalschool, vertelden over hun ervaringen in Zuideramstel. In het tweede deel van de avond werd er over de besproken onderwerpen gediscussieerd. Hieruit blijkt dat het onderwerp veel gevoelens oproept. Raadsleden gaven aan geïnspireerd te zijn door de uitkomsten van de bijeenkomst. Ondanks de vele gevoelens werd de avond in positieve sfeer afgesloten.

Pilot
Er is in het stadsdeel al een pilot kleurrijke basisscholen. Hierin wordt samengewerkt tussen scholen en anderen in en om de wijk. In deze pilot zullen de resultaten van de avond verwerkt worden. Zo wordt samen met alle betrokkenen een goede spreiding van achterstandskinderen bereikt.